UHIĆENJE U SARAJEVU

Diplomat umiješan u krijumčarenje ljudima

08.07.2015 u 17:11

Bionic
Reading

Bosanskohercegovački diplomat na službi u veleposlanstvu te zemlje u Parizu uhićen je u srijedu u Sarajevu pod sumnjom da je bio umiješan u organizirani kriminal i krijumčarenje ljudima, potvrđeno je tijekom dana iz Tužiteljstva BiH koje vodi istragu

Uhićenje je dio zajedničkih operacija koje provode policije i pravosudna tijela BiH i Francuske pod izravnim nadzorom glavnog tužitelja BiH i glavnog državnog odvjetnika Pariza.

Krajem lipnja u sklopu operacije kodnog naziva "CD" u BiH i u Francuskoj uhićeno je nekoliko desetaka osoba osumnjičenih za organizirani kriminal i trgovinu ljudima radi radne eksploatacije, krađe i prosjačenja na području Francuske.

Samo u BiH uhićeno je sedam osoba koje su od 2012. godine organizirale odlaske žena i malodobne djece u Francusku gdje su ih prijetnjama, ucjenama, zlostavljanjima, iznudama i zastrašivanjima tjerali na džepne krađe i druge oblike uličnog kriminala.

Na taj su način osumnjičeni stekli protuzakonitu imovinsku korist u iznosu većem od dva milijuna eura.

Tužiteljstvo BiH je istragom utvrdilo kako je dio te mreže bio i konzul-savjetnik pri veleposlanstvu BiH u Parizu.

On je sudjelovao u nezakonitim aktivnostima koje se odnose na izdavanje dokumenata i omogućavanje putovanja i boravka većem broju osoba uglavnom romske nacionalnosti sa područja BiH radi činjenja kaznenih djela u Francuskoj.

Prema dostupnim informacijama članovima organizirane kriminalne grupe nezakonito je izdavao putne listove za žrtve trgovine ljudima. Za te usluge naplaćivao je od 500 do 1200 eura.