NIJE PROTUZAKONITO, ALI...

DIP se oglasio o plakatu '#Premijer'

08.08.2016 u 15:23

Bionic
Reading

Tko god je postavio plakate s natpisom '#Premijer' nije prekršio zakon, tumačenje je Državnog izbornog povjerenstva. Kako izvještava RTL, iza plakata stoji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji će, upozorava DIP, sve troškove, pa i za te plakate morati prikazati u financijskom izvještaju

Na ulicama diljem Hrvatske pojavili su se jumbo plakati na kojima se nalazi natpis '#Premijer' iako kampanja službeno još nije počela. Odmah se postavilo pitanje je li u skladu sa zakonom postavljati predizborne plakate prije nego što je započela službena kampanja.

Državno izborno povjerenstvo kaže da jest. U svom priopćenju pojašnjavaju da kampanja počinje danom objave zbirnih lista izbornih jedinica (najkasnije 16. kolovoza), a završava 24 sata prije održavanja izbora (do 9. kolovoza do 24 sata).

Pozivajući se na Zakon o izborima zastupnika, DIP je objavilo da onaj tko je naručio plakat nije kršio zakon.

'Ne postoji zakonska zapreka da političke stranke i ostale politički aktivne osobe i izvan vremena izborne promidžbe obavljaju svoje redovite aktivnosti, pa i one aktivnosti koje bi po svom sadržaju upućivale na sudjelovanje na izborima', navodi DIP u priopćenju.

Međutim, pozivajući se na Zakon o financiranju političke aktivnosti i izborne promidžbe, DIP ističe da se i prije početka službene kampanje trošak izborne promidžbe mora iskazati u financijskom izvještaju, pa i trošak takvih plakata.

'Ako političke stranke ili pojedinci koji namjeravaju postati izborni sudionici određene promidžbene aktivnosti poduzimaju i prije početka izborne promidžbe, i ti troškovi moraju biti prikazani u izvješćima koja će izborni sudionici za troškove izborne promidžbe snositi sukladno Zakonu o financiranju', pojašnjavaju u DIP-u.

Izborno povjerenstvo pojašnjava da će se tek po objavi izbornih lista moći utvrditi je li plakate s natpisom '#Premijer' istaknuo neki od sudionika izbora koji će se održati u rujnu.

Ako ti plakati po svom sadržaju predstavljaju izbornu kampanju, trošak izrade plakata i zakup panoa, poručuju iz DIP-a, mora biti prikazan u financijskom izvješću sudionika izbora koji ga je koristio.

Kako izvještava RTL, iz plakata '#Premijer' stoji Milan Bandić. Međutim, on danas nije želio odgovoriti stoji li iza tog plakata. 'Ja sam taj hashtag vidio i u Dalmaciji. Ovih će se dana znati što je nastalo s tom oznakom (hashtagom) i tko je iza toga', rekao je Bandić.