REŠETAR I EKIPA I DALJE PROSVJEDUJU

Dio mljekara potpisao sporazum

Tihomir Jakovina i mljekari koji su pristali na sporazum

Tihomir Jakovina i mljekari koji su pristali na sporazum

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Dio udruga proizvođača mlijeka u četvrtak je kasno navečer potpisao sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka po kojem će cijena biti 2,43 kune po kilogramu, ali Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) na tu cijenu nije pristao i nastavlja prosvjede, izvijestili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede te proizvođača i prerađivača mlijeka nakon višesatnog sastanka Savjeta za mlijeko

Novi model izračuna obuhvaća prosjek pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), sporazum vrijedi tri mjeseca, a prema sadašnjim izračunima cijena bi u tom razdoblju bila 2,43 kune, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina

Sporazum su potpisali predstavnici četiri udruge proizvođača mlijeka – udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije, udruga proizvođača mlijeka KIM, udruga Mliko i udruga Hrvatske male mljekare te predstavnici mljekarske industrije. Nisu ga potpisali predstavnici HSUPM-a, koji nastavljaju prosvjed, a ministar je kazao kako je to bilo očekivano.

Elvira Sterle iz udruge Mliko kazala je kako ta udruga predstavlja proizvođače 113 milijuna litara mlijeka, odnosno 18 posto ukupne hrvatske proizvodnje. 'To je bio dovoljan razlog da sjednemo i razgovaramo', rekla je.

Sterle je izjavila kako su osim cijene dogovorili i isplatu poticaja i još neke poteze koji će im pomoći da smanje inpute i krenu u rješavanje strukturnih problema mljekarskog sektora.

Ako je to prigoda da se u ovih 90 dana sagledaju svi problemi i pokuša naći rješenje, onda je to dovoljan razlog da potpišemo sporazum, naglasila je Sterle.

Direktor gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić izjavio je kako sporazum omogućuje nesmetan otkup svih ponuđenih količina mlijeka. 'Najvažnije, stvaraju se pretpostavke da neće biti, barem u ovom vremenu, novih povećanja cijena mliječnih proizvoda', kazao je.

Netom po završetku Savjeta, predsjednik HSUPM-a Igor Rešetar je kazao kako predstavnici Saveza nisu potpisali sporazum, kako ostaju kod svojih zahtjeva i nastavljaju prosvjed.

U 'Dnevniku 3' HTV-a sinoć je gostovao sudionik pregovora Mladen Šolčić, kao predstavnik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka. Rekao je da oni nisu potpisali sporazum. Istaknuo je da Savez predstavlja i zastupa interese 85 posto hrvatske proizvodnje mlijeka, odnosno ukupno 450 milijuna litara mlijeka. Dodao je da namješteni sporazum ne žele potpisati i da ne odustaju od cijene koju su imali dosada, a to je 2,71 kune za litru mlijeka plus još 42 lipe pomoći države. Izjavio je da će o daljnjim aktivnostima znati više tijekom današnjeg dana. Smatra da će sada prvo raspustiti krizni stožer za pregovore o cijeni mlijeka, a da će onda narod odlučiti što dalje.

Gostujući u HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno', jedan od vođa mljekarskih prosvjeda i dopredsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Branko Zorić izjavio je da je od države u 2010. primio oko 700.000 kuna poticaja. No, na stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju istaknut je popis korisnika potpora u modelu izravnog plaćanja i po ostalim modelima potpore. Tamo se, navodi Jutarnji list, stoji da je država 2010. obrtu ZOB Branka Zorića isplatila 1,19 milijuna kuna potpora po modelu izravnog plaćanja te 1,72 po modelu ostalih potpora, što zajedno čini nešto više od 2,9 milijuna kuna državnih subvencija.

Proizvođači mlijeka u organizaciji HSUPM-a u prošli utorak, 14. veljače, započeli su prosvjede nezadovoljni otkupnom cijenom koju im je ponudio Dukat od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego ranije, a traže prosječnu cijenu mlijeka u zemljama EU-a, odnosno zadržavanje promemorije o cijeni mlijeka iz 2009. godine.

Proizvođači neprekidno prosvjeduju ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a prosvjed se u međuvremenu proširio na 30-ak punktova diljem Hrvatske.

Policijsko razbijanje blokade Slavonske avenije


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi