KOLEKCIONARSTVO BEZ GRANICA

Dio eksponata splitskog muzeja u Sanaderovoj zbirci?

03.01.2011 u 10:19

Bionic
Reading

Pune tri godine nakon što je revizijom otkriven nestanak najmanje 152 umjetnine slučaj se nije pomakao s mjesta – Muzej odbija predočiti inventurne liste i knjige reversa, a ni Državno odvjetništvo nije previše agilno. No, u javnost je konačno procurila stara splitska kuloarska priča da je dio eksponata završio u zbirci bivšeg premijera

Slučaj nestanka najmanje 152 umjetnine iz Muzeja grada Splita, otkriven tijekom revizije fundusa 2007. godine, gotovo je sigurno povezan s bivšim premijerom Ivom Sanaderom i njegovom strašću za kolekcionarstvo, tvrdi poznati splitski antikvar Zoran Bauk. Po njegovom uvjerenju, ali i zbog toga što poznaje bivšeg premijera, dio nestalih umjetnina gotovo sigurno nalazi se u Sanaderovoj kolekciji.


Bauk se još prije tri godine potrudio da nalaz revizije u Muzeju grada dospije do javnosti, budući da su tadašnje vodstvo muzeja i splitska gradska uprava slučaj pokušali zataškati, a još tada u splitskim kuloarima kružila je priča da se Sanader osobno okoristio. Baukove optužbe, međutim, bilo je vrlo teško pronaći u strogo kontroliranim medijima, a ni 'institucije pravne države' nisu se pretrgle od posla: predmet pune tri godine čeka red u Državnom odvjetništvu. No, zato je tadašnja HDZ-ova gradska vlast brzo reagirala – za ravnateljicu Muzeja imenovala je Elviru Šarić-Kostić, blisku rođakinju Mirjane Sanader.

Među nestalim umjetninama, koje su kroz godine isparile iz fundusa, nalaze se umjetničke slike, kamene skulpture i skupocjeno oružje, no Bauk tvrdi da je brojka znatno veća – po njegovim informacijama, nestale su i inkunabule (mehanički printane knjige, listovi i ilustracije stari najmanje pet stoljeća), od kojih svaka vrijedi između 150 i 300 tisuća eura. Gotovo nevjerojatno zvuči činjenica da Muzej grada Splita do današnjeg dana nije uspio popisati sve svoje eksponate. Sanaderovim hapšenjem, eto, možda je došlo vrijeme da se i ova afera raščisti.

'Zbilja ne znam što rade odgovorne strukture – policija, odvjetništvo, gradska uprava... Zašto do današnjeg dana nisu natjerali vodstvo Muzeja da predoči inventurne liste i knjige reversa? Iz njih bi bilo jasno što nedostaje i u čije su sve privatne zbirke odlazili eksponati – još od komunizma pa do danas', kazao nam je Bauk.

'Ja, Zoran Bauk, ovim putem javno pozivam i gradonačelnika Željka Keruma, za kojega smatram da je kulturan, šarmantan i elokventan, da poduzme sve kako bi razotkrio devastatore splitske kulture', zaključuje Bauk.