NAKON ODENSEA

Dinamo uopće ne izgleda loše u Portugalu

30.01.2012 u 10:42

Bionic
Reading

Dinamo je odigrao sasvim solidnu partiju protiv Odensea, čak začuđujuće dobru s obzirom na to da se 'modri' nogometaši nalaze usred priprema, miljama daleko od optimalne natjecateljske forme

Jakub Sylvestr: 'Naravno da sam sretan zbog golova, ali i zbog naše igre. Stvarno smo igrali dobro, dominirali, stvarali prilike i mislim da smo zasluženo dobili utakmicu.'

Domagoj Vida: 'Iako u pripremama rezultati i nisu najvažniji - ljepše je kada se dobije. Odigrali smo zaista kvalitetnih 90 minuta i pokazali da se dižemo iz dana u dan. Sve ukupno, vjerujem da smo ostavili jako dobar dojam.'

Ivan Tomečak: 'Mislim da svi skupa možemo biti jako zadovoljni. Odlično radimo, atmosfera je sjajna i to se vidi i na terenu. Radujemo se nastavku priprema i vjerujem da ćemo u utakmicama koje slijede biti još bolji.'

Ante Čačić: 'Vrlo dobro smo odradili utakmicu. Cilj je bio dominirati, stvarati prilike i doći do pobjede koja je na koncu mogla biti i uvjerljivija. U fazi smo najžešćih priprema, ali ekipa je pokazala veliku želju i moramo biti zadovoljni. Težili smo igri preko bokova, na centaršutovima i prodorima, a poboljšali smo i realizaciju.'

Gnkdinamo.hr

Dinamo je u nedjelju navečer odigrao prvu utakmicu na Atlantic kupu u Portugalu, pobijedio danski Odense sa 3:1 i pokazao sasvim solidnu nogometnu predstavu koja može razveseliti 'modre' navijače. Istina, teško je na temelju samo jedne utakmice sa sigurnošću ustvrditi koliko je danski viceprvak kvalitetan za ozbiljnije suprotstavljanje hrvatskom prvaku, no dojma smo da je riječ o momčadi koja bi se u našoj Prvoj ligi borila za ulazak u Europu.

Dinamo je igrao u vrlo šarenom sastavu, bez ozlijeđenih Sammira, Ante Rukavine i Jerka Leke. Na golu je standardno mjesto zauzeo Ivan Kelava, Tonel i Domagoj Vida bili su stoperski par, a na bekovskim pozicijama još i Šime Vrsaljko i Luis Ibanez. Adrian Callelo, Milan Badelj, Mateo Kovačić i Ivan Tomečak ordinirali su u veznom redu, a u napadu Ivan Krstanović i Jakub Sylvestr. Takva postava od početka se pokazala kao puno kvalitetnija od suparnika i činjenica da su između 21. i 33. minute pala tri gola, mahom kao posljedica velikih pogrešaka danskih igrača, uopće ne umanjuje vrijednost igre zagrebačkog sastava.

Dinamo je bio čvrst u obrani i razigran u veznom redu, bilo je vidljivo i da se Badelj polako vraća u formu iako je još uvijek daleko od onih prezentacija na koje nas je naviknuo. Ako bi ipak trebalo izabrati nogometaša koji je u prvom poluvremenu ostavio najbolji dojam, to na opće iznenađenje ne bi bio dvostruki strijelac Sylvestr, nego rastrčani Ibanez koji ove sezone igra u životnoj formi.

U drugom dijelu Ante Čačić je napravio osam izmjena; od 46. u igru su ušli Mehmed Alispahić i Fatos Beqiraj, od 67. minute pričuvni golman Romeo Mitrović, te Josip Šimunić, Nikola Pokrivač i Josip Pivarić. Završne minute dobili su rekonvalescent Igor Bišćan i mladi Dino Špehar.

Unatoč svim tim silnim zamjenama, 'modri' su i dalje bili aktivniji i do 60. minute imali su apsolutnu premoć na travnjaku. Odense je bio u tolikoj mjeri inferioran da se činilo kako bi 'modri' napunili vrhu njemačkog golmana Stefana Wesselsa samo da su htjeli. Tek u posljednjih pola sata Danci su se malo trgnuli, stigli do sretnog i spretnog gola u 86. minuti, no time nikako nisu pokvarili dobar dojam Zagrepčana.

Kad bi se ulazilo u dublje analize onda bi svakako trebalo primijetiti da je Alispahić izvrsno probijao sredinu i obranu suparnika, no umjesto okomitih lopti za napadače prečesto je davao loptu unazad ili prvom suigraču do sebe, čime se stvorio dojam alibi igre iako svi znamo da 24-godišnji Bugojanac nije takav tip nogometaša. Beqiraj je, recimo, previše igrao na snagu, a manje gledao poziciju suigrača, dok Krstanović nije koristio svoju visinu da bi ozbiljnije ugrozio suparničkog golmana.

Samo putem MAXtv-a moći ćete na kanalima Arenasporta gledati sve Dinamove dvoboje na Atlantic Cupu. U srijedu u 18 sati slijedi ogled sa švedskim Helsingborgom, a iduću nedjelju, opet u 18 sati, s još jednim danskim predstavnikom - Midtjyllandom. Plasira li se u finale, Dinamo će ga igrati u utorak u 18 sati.

Ulazak Bišćana svakako može razveseliti navijače Dinama. Ono malo minuta odigrao je dobro, rastrčano i podsjetio na svoje dobre nogometne dane. Sylvestr je zabio dva gola od tri upućena udarca u tri minute, Vida je ponovno odigrao jako dobro, a Tomečak i Callelo također zaslužuju pohvale za prikazano.

Naravno, to je tek prva utakmica protiv ozbiljnijeg suparnika, u srijedu slijedi susret s Helsingborgom, aktualnim prvakom Švedske, koji će dati odgovor na pitanje je li prikazano protiv Odensea standard Dinama ili može hrvatski prvak i bolje.