NAPOKON ODLUČENO

Dinamo je legalno primio 240 milijuna kuna od Bandića

19.06.2013 u 12:48

Bionic
Reading

Agencija za tržišno natjecanje odlučila je da potpore koje je GNK Dinamo dobio od Grada Zagreba u periodu od 2006. do 2012. u iznosu od oko 240 milijuna kuna, nisu bile suprotne Zakonu o sportu

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja postupala je prema prijavi devet malih dioničara splitskog Hajduka i utvrdila da ne postoji potreba za daljnjim vođenjem postupka jer je Grad Zagreb dodjeljivao sredstva prema Programu javnih potreba u sportu.

'Za razliku od grada Splita koji je također imao takav program, a kojim nije bilo predviđeno da se dodjeljuju sredstva za restrukturiranje Hajduka, Grad Zagreb je dodjelom sredstava Dinamu u cijelosti postupao u skladu sa Zakonom o sportu. Agencija tu nije mogla zanemariti postojanje Zakona o sportu i postupak koji on propisuje za dodjelu sredstava sportu', rekla je ravnateljica Agencije Olgica Spevec.

Objasnila je da nisu mogli utvrđivati radi li se o potporama iz Zakona o državnim potporama ili ne, budući da se radi o primjeni dvaju zakona koji imaju istu pravnu snagu u Hrvatskoj. No nakon ulaska u Europsku uniju, primjenjivat će se Ugovor o funkcioniranju EU koji se odnosi na kontrolu državnih potpora, pa čak i ako se Zakon o sportu ne promijeni (a trebao bi se mijenjati upravo u pogledu potpora, op.a.).

Spevec je također rekla da Zakon o državnim potporama ne uređuje pitanja potpora za sport i da su najviše zbog toga morali primijeniti odredbe Zakona o sportu. Zakone EU primjenjuju samo kada imaju pravnu prazninu, koju u ovom slučaju, tvrdi Spevec, ipak nemaju jer postoji Zakon o sportu. Rekla je da u ovome pristupu Agencija čak ima potporu Ustavnog suda.

Po Ugovoru o EU, koji se odnosi na kontrolu državnih potpora, Europska komisija će potencijalno moći utvrđivati ono što mi nismo mogli', rekla je Spevec. Pitanje bi li ta državna potpora bila zakonita, odnosno sukladna Zakonu o potporama, to je - kaže Spevec - sasvim druga stvar. 'Iako ova inicijativa govori da ništa nije u skladu s tim zakonom, mi to ne bismo mogli tako decidirano tvrditi. Naime, i europski propisi o državnim potporama dopuštaju i financiranje omladinskih škola i određenih oblika gospodarskih aktivnosti profesionalnih nogometnih klubova', rekla je Spevec.

'Sviđalo se to nekome ili ne, volio netko Dinamo ili ne, to se nas uopće ne tiče, ali ova Agencija ne može postupati suprotno pozitivnim propisima, dakle Zakonu o sportu i programu koji je donesen na temelju tog zakona kojim su javne potrebe u sportu Grada Zagreba utvrđene na zakonit način. Situacija se bitno mnijenja 1. srpnja i zato smo već dva puta inicirali izmjene Zakona o sportu', kaže Spevec.

Spevec je također navela da se ulaskom u EU novac neće moći dijeliti kao do sada, već će se klubovi, bez obzira na to kako bili registrirani, morati tretirati kao poduzetnici. Osim toga, Vlada će morati Europskoj komisiji dostaviti očitovanje o tome na koji se način tretira profesionalni nogomet i u kojem su iznosu dodjeljivali javna sredstva profesionalnom nogometu. Još uvijek je naglasak samo na profesionalnom nogometu, rekla je Spevec.

Što se tiče jamstva Grada Splita za Hajdukove kredite za restrukturiranje u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna, Agencija ga je odobrila uz napomenu da su se 'bili' obvezali smanjiti broj profesionalnih ugovora s igračima i trenerima za 10-15 posto. Hajduk je dobio jamstvo za dva kredita u iznosima od 15 milijuna kuna, a obavezni su restrukturirati klub do 31.12.2013. godine.

'Te mjere odnose se na ponovnu uspostavu održivosti NK Hajduk, što podrazumijeva izlazak iz gubitaka, osiguravanje vlastitih doprinosa procesa restrukturiranja u iznosu 28 milijuna kuna - što čini 48 posto troškova restrukturiranja. Odnose se na kompenzacije i smanjenje broja igrača, smanjivanje iznosa profesionalnih ugovora, smanjivanje broja trenera, popunjavanje selekcije iz mlađe selekcije Hajduka', rekla je Spevec.

Dodala je kako se nada da će se kroz ovaj program Hajduk ponovno vratiti u svoje profitabilne vode. 'Za nas je bitno da je predviđeno organizacijsko restrukturiranje, promjena načina poslovanja i da je program kvalitetan. Voljeli bismo još vidjeti vlastiti doprinos dioničara Hajduka... Hajduk smo riješili i Hajduk može dalje', kaže Spevec.