NOGOMETNI SINDIKAT:

'Dinamo je javno moralno ocrnio Leku i Pokrivača'

04.09.2012 u 19:05

Bionic
Reading

I dok Dinamov potjeran dvojac Leko i Pokrivač sami treniraju u maksimirskoj šumi odvojeni od ostatka momčadi, priopćenjem su se javili iz udruge Nogometnog sindikata u kojem su osudili postupak hrvatskog prvaka

Jutro nakon što je Dinamo osigurao nastup u Ligi prvaka preko Maribora trener Ante Čačić izbacio je iz momčadi Jerka Leku i Nikolu Pokrivača tvrdeći kako u njihovim očima ne vidi želju. Danas Leko i Pokrivač samostalno održavaju formu trčarajući po maksimirskoj šumi. Oko novonastala situacije vezane uz protjeran dvojac oglasili su se i iz Nogometnog sindikata čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

Hrvatska Udruga Nogometni Sindikat sa osobitim zadovoljstvom pridružuje se čestitkama sjajnom uspjehu GNK Dinamo, drugom uzastopnom plasmanu u Ligu prvaka. To je izvanredan doseg koji jača prestiž u europskoj nogometnoj obitelji kako Dinamu tako i HNL-u odnosno hrvatskom nogometu.

Dijelom i zbog toga iznimno je važno kako funkcionira klub koji je pod svjetlima europske pozornice, odnosno da li uz sportski uspjeh gaje i europske manire ponašanja. Temeljem te percepcije gleda se i na ukupne odnose u HNL-u.

U uspješnom pohodu Dinama na Ligu prvaka sudjelovali su i Jerko Leko (32) te Nikola Pokrivač (26). Odmah nakon prolaza u LP oba su igrača udaljena iz prve momčadi odlukom trenera bez konkretnog pojašnjenja što su to zgriješili da bi kao reprezentativni kadar i iskusni Dinamovi profesionalci doživjeli drastičnu odmazdu te u konačnici profesionalno i osobno poniženje. Iznesen je stav trenera Ante Čačića kako je povod odstranjenju iz momčadi nezalaganje igrača. Takav subjektivan stav u kontradikciji je sa činjenicom da je trener Čačić koristio Leku upravo u odlučnoj utakmici za LP protiv Maribora, odnosno da je njega i Pokrivača uvrstio u momčad u 4 od 6 euro nastupa, odnosno u 5 i 4 utakmica u 7 kola HNL-a. Naglašavamo da je Leko bio izabran za kapetana momčadi, u kojoj je prošle sezone odigrao 42 utakmice, a Pokrivač je skupio 19 nastupa. Ti podaci navode na zaključak da su zasluživali povjerenje istog trenera kroz duže vrijeme pa iznenadno udaljavanje u najmanju ruku baca sumnju na povod istoga.

Slijedom svakog profesionalnog ugovora precizno su utvrđenu obaveze i prava kluba i igrača. Jedno od temeljnih prava igrača, koji redovno ispunjava svoje obaveze, jest pravo na rad i jednakopravan status kao svi igrači pod ugovorom. Ovim jednostranim činom trenera Dinama, uz suglasnost Uprave kluba, narušena su prava iz ugovora navedenim igračima te im je nanesena velika sportska i moralna šteta. Oni su naime udaljeni iz momčadi u smiraj ljetnog prijelaznog roka i još su javno od kluba moralno ocrnjeni što im je onemogućilo da potraže novu sredinu. Takvim diskriminatorskim potezom Dinamo je praktično osudio igrače na najmanje 6 mjeseci ne igranja. Činjenicu da je Pokrivaču onemogućen ulaz u ambulantu zbog zdravstvenih potreba samo je pokazatelj neshvatljivo nehumanog odnosa prema zaposleniku.

Kao jedan od najvećih i najuspješnijih hrvatskih klubova GNK Dinamo ima osobitu odgovornost da služi primjerom profesionalnih i inih odnosa drugim domaćim klubovima. Veličina se ne pokazuje samo rezultatom na terenu već i odnosom prema svekolikim akterima nogometa, poticanju pozitivne atmosfere u najpopularnijem sportu. U tom smislu nažalost klubovi HNL-a, uključujući Dinamo, iskazuju nepoštivanje potpisanih ugovora ali i digniteta čak i onih zaslužnih nogometaša, koji se nakon internacionalne karijere vraćaju i time podižu kvalitetu i ugled HNL-a. Primjeri Prosinečkog, Šokote, Bišćana, Balabana, Vejića, Živkovića, Šerića i drugih koji su doživjeli nepravedno i nepropisno odstranjenje iz klubova podrivaju temelje kredibiliteta domaćeg nogometa.

Pozivamo zato Upravu GNK Dinamo, i sve druge klupske čelnike koji se služe istim načinom jednostranih diskvalifikacija svojih članova, da preispitaju svoje poteze, koji se ionako na kraju i njima vraćaju kao boomerang. Svaki klub i trener ima pravo na odluke o korištenju igrača, ali se one moraju donositi u skladu sa propisima i potpisanim ugovorima, pritom posebno mareći da se ne ugrožava ičije dostojanstvo i moralni integritet.