CIJENA ŽIVOTA

Dijabetičari i dalje moraju plaćati inzulin neophodan za život

14.08.2014 u 07:07

Bionic
Reading

HZZO je objavio novu listu lijekova, no na Osnovnu listu lijekova za koje se ne plaća naknada nije vraćen inzulin Levemir zbog čijeg su izbacivanja s A-liste hrvatske dijabetičke udruge oštro prosvjedovale početkom ove godine, kada su prvi put dijabetičari bili primorani doplaćivati inzulin o kojim im ovisi život

Nove liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Osnovna i Dopunska lista u primjeni su od 10. kolovoza. Novu izmjenu lista lijekova koji se ne nadoplaćuju dijabetičari u Hrvatskoj (barata se podatkom o oko 300 tisuća ljudi oboljelih od dijabetesa u RH) iščekuju od veljače ove godine, kada je za Levemir kompanije Novo Nordisk prebačen na Dopunsku listu lijekova i trebalo ga je nadoplaćivati.

Na proteste dijabetičara Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji je tada vodio aktualni ministar zdravlja Siniša Varga te Ministarstvo zdravlja Rajka Ostojića uputili su na korištenje zamjenskog inzulina s Osnovne liste koji se ne nadoplaćuje, a pritom su zanemarili činjenicu da se ne radi o generičkom proizvodu. Za pomoć su osobe oboljele od dijabetesa usmjerene prema liječnicima opće prakse, iako terapiju inzulinom propisuje i vodi specijalist dijabetolog i prebacivanje s jedne terapije na drugu zahtijeva prilično kompliciran i dugotrajan proces prilagodbe, o čemu smo pisali na tportalu.

Razlog nadoplate lijeka, rekli su tada iz HZZO-a, bilo je to što kompanija Novo Nordisk nije pristala na smanjenje cijene. Još u veljači ove godine, HZZO i Novo Nordisk krenuli su pregovarati o cijeni i, kako se neslužbeno moglo čuti, uskoro je Levemir trebao biti vraćen na Osnovnu listu HZZO-a. Međutim, od tada je prošlo pola godine, a HZZO je još uvijek u pregovorima s Novo Nordiskom, što su nam i potvrdili u HZZO-u.

Neslužbeno doznajemo da je prilikom pokretanja pregovora HZZO-a i Novo Nordiska tadašnji šef HZZO-a Siniša Varga tražio da sporazum 'blagoslovi' Ostojićevo Ministarstvo zdravlja te je dogovor proslijeđen u Ministarstvo. Ostojić u svom mandatu problem nije riješio te je Sinišu Vargu, koji je došao na njegovo mjesto, dočekalo vlastito pismo.

'Ministar može odobriti prijedlog za povišenje cijene lijeka koji se nalazi u osnovnoj, odnosno dopunskoj listi Zavoda, na prijedlog nositelja odobrenja (u ovom slučaju to je Novo Nordisk), po dobivenom pozitivnom mišljenju Povjerenstva za lijekove Zavoda, što je za lijek Levemir i učinjeno, uz obavezu potpisivanja ugovora HZZO-a i Novo Nordiska, odgovorili su tportalu u Ministarstvu zdravlja

Postupak potpisivanja ugovora je u tijeku, kažu iz Ministarstva, i po odobrenju Upravnog vijeća Zavoda, stupa na snagu što znači da bi Levemir trebao biti vraćen na Osnovnu listu lijekova koji se ne nadoplaćuju.