POGINULO 118 MORNARA

Deset godina od tragedije podmornice Kursk

12.08.2010 u 17:34

Bionic
Reading

U Rusiji se u četvrtak obilježava deseta obljetnica potonuća atomske podmornice Kurska u Barentsovu moru i pogibije njezinih 118 mornara

Komemoracija s minutom šutnje održana je u svim postrojbama ruske ratne mornarice i u vojnim okruzima, a na brodovima i podmornicama zastave su spuštene na pola koplja. Tragične pogibije mornara s Kurska sjećaju se stanovnici Kurska, Mahačkale, Voronježa, Sevastopolja i drugih gradova u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji.

Deset godina nakon potonuća podmornice koja je bila ponos ruske mornarice, rodbina i prijatelji poginulih mornara ističu da se iz te nesreće nije izvukla nikakva pouka i upozoravaju na daljnje propadanje flote.

Oko 150 članova obitelji i prijatelja poginulih mornara okupilo se u četvrtak na vjerskom obredu u katedrali svetog Nikole u Sankt Peterburgu, točno deset godina nakon tragedije. Desetljeće je prošlo, ali bol ostaje. Mnogi u toj nesreći vide propadanje ruske flote i Rusije općenito.

'Vlasti su tada učinile sve, a čine i danas, da prikriju uzroke tragedije na Kursku', rekao je Roman, časnik ronilačke postrojbe, fakultetski kolega petorice žrtava koji je ogorčen ponašanjem vojnog vrha i ne želi otkriti svoje prezime.

No, najgore je što se ništa od tada nije učinilo da se stvari poprave. Zbog slabih plaća časnici danas odlaze iz flote, a ništa se ne čini da se privuku i zadrže nadareni pojedinci. Ovo što se danas događa je 'sabotaža', ističe. 'Čak imam dojam da je riječ o smišljenom planu s vrha kako bi se uništile vojska i flota', kazao je.

Umirovljeni admiral Mihail Mocak, jedan od voditelja operacije spašavanja Kurska, priznaje da vojska tada nije bila u mogućnosti da pomogne posadi podmornice K-141 na kojoj je 12. kolovoza 2000. eksplodirao torpedo tijekom manevara Sjeverne flote u Barentsovu moru.

Nakon dviju snažnih eksplozija podmornica je potonula zajedno s posadom, a drama oko sudbine mornara trajala je danima. Tijela mornara izvučena su u studenome 2000, uz pomoć norveške podružnice američke tvrtke Halliburton, a sama podmornica u listopadu iduće godine.

Bivši admiral prešutno priznaje da Rusija, deset godina poslije, još nije kadra djelotvorno odgovoriti na slične tragedije. 'Možemo pružiti prvu pomoć, ali je obnova spasilačkih kapaciteta zadaća koju još treba ostvariti', rekao je.