ODŠTETA OBITELJIMA

Den Haag odgovoran za smrt trojice Bošnjaka u Srebrenici

10.04.2014 u 21:08

Bionic
Reading

Nakon šest godina dugog suđenja na nizozemskim sudovima, nizozemski Vrhovni sud je ocijenio da je Den Haag odgovoran za smrt trojice Bošnjaka ubijenih 1995. u Srebrenici i da treba isplatiti odštete od po 20.000 eura njihovim obiteljima

'Žalimo zbog onoga što se dogodilo njima, a time i njihovim obiteljima i nadamo se da će to pomoći u smirenju boli izazvanoj gubitkom bližnjih', rekao je Klaas Meijer, glasnogovornik nizozemskog ministarstva obrane, prenosi AFP.

Radi se trojici od ukupno blizu 8.000 Bošnjaka koje su ubile snage bosanskih Srba tijekom masakra u Srebrenici. Te odštete su određene za nematerijalne štete koje su pretrpjele obitelji žrtava. Eventualne odštete za 'materijalne' štete, poput odsutnosti osobe koja zarađuje, bit će objavljene kasnije.

Odvjetnica tužitelja Liesbeth Zegveld rekla je da još ne zna žele li njezini klijenti nastaviti pravosudnu proceduru kako bi dobili veću odštetu.

Odšteta će biti isplaćena Hasanu Nuhanoviću, prevoditelju plavih kaciga čiji su otac i brat potjerani iz baze a nakon toga su ih ubili bosanski Srbi. Električar plavih kaciga Rizo Mustafić je također potjeran iz baze i zatim ubijen te će njegova supruga, kći i sin primiti odštetu. Majka Hasana Nuhanovića je također tada ubijena, ali Nizozemska još nije proglašena odgovornom za njezinu smrt.

Nizozemski pripadnici plavih kaciga bili su zaduženi za zaštitu enklave u srpnju 1995.

Pred lokalnim sudom u Den Haagu u ponedjeljak je počela rasprava po građanskoj tužbi koju su protiv Kraljevine Nizozemske podnijeli članovi obitelji ubijenih Bošnjaka iz Srebrenice. Presuda u tom predmetu se očekuje sredinom srpnja.