POSTIGNUT DOGOVOR

Demokršćanska Unija Merkel i službeno potvrdila za kandidatkinju za kancelarku

06.02.2017 u 19:09

Bionic
Reading

Demokršćanska Unija CDU/CSU je i službeno Angelu Merkel u ponedjeljak izabrala za kandidatkinju za kancelarku na parlamentarnim izborima koji se održavaju u rujnu ove godine

'Mi zajednički idemo u predizbornu kampanju', rekao je predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) u ponedjeljak nakon sastanka čelništva obje stranke demokršćanske Unije.

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel rekla je kako su dvije sestrinke stranke 'razgovarale o svim temama'.

'Posljednjih mjeseci situacija i nije uvijek bila najpovoljnija ali sada smo o svemu razgovarali', rekla je Merkel u ponedjeljak.

Podrška Angeli Merkel od strane manje stranke CSU, koja zastupa demokršćansku opciju samo na području Bavarske, je dugo vrijeme bila upitna zbog kritike CSU-a na račun izbjegličke politike Angele Merkel.

CDU još uvijek nije prihvatio jedan od temeljnih zahtjeva CSU-a a to je uvođenje gornje granice broja izbjeglica koliko ih godišnje može ući u Njemačku. CSU je najavio kako nije odustao od ovog zahtjeva te će 'učiniti sve' kako bi on ušao u koalicijski ugovor.

U zajedničkom priopćenju Unije CDU/CSU se ističe kako je Njemačka pod vodstvom Angele Merkel 'oaza stabilnosti' i kako građanima Njemačke 'ide bolje nego ikada'.

CDU je Angelu Merkel još početkom prosinca na stranačkom kongresu izabrao za svoju kandidatkinju za kancelarku.

Prije nekoliko dana i Socijaldemokratska stranka Njemačke, s kojom Unija CDU/CSU trenutno tvori koalicijsku vladu, izabrala je svog kancelarskog kandidata, bivšeg predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza.

Otada je popularnost SPD-u naglo porasla a prema nekim ispitivanjima socijaldemokrati su po popularnosti čak i pretekli Uniju iako su još donedavno zaostajali oko 15 posto.

Anketa objavljena u ponedjeljak pokazuje da bi socijaldemokrati pobijedili konzervativce Angele Merkel da se izbori održavaju danas.

SPD bi dobio 31 posto glasova, a demokršćani 30 posto, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja koje je provela agencija INSA za dnevni list Bild.

Po istoj anketi, desna Alternativa za Njemačku (AfD) dobila bi 12 posto glasova.