tado jurić

Demograf: U Hrvatskoj će za 30 godina svaki 4 stanovnik biti stranac

28.07.2023 u 22:04

Bionic
Reading

'Budućnost Hrvatske je vjerojatno kao i Austrije i Njemačke. Svaki četvrti stanovnik tamo je stranac. Procjenjujemo da će u naredna tri desetljeća će i u Hrvatskoj svaki četvrti stanovnik biti stranac', kaže demograf Tado Jurić

'Hrvatska je zanimljiva u Europskoj Uniji jer ni jedna zemlja nije imala tako visoko iseljavanje i useljavanje. Broj jedan smo useljenička zemlja u EU', rekao je demograf Tado Jurić gostujući u RTL Danas.

Ističe kako smo specifični jer se tvrdi da je normalno da se svi kreću u EU.

'Međutim vidimo da iz Njemačke, Britanije, Njemačke je iselio samo jedan posto radnika, a iz Hrvatske 18 posto. Kretanje ide iz smjera periferije k jezgri Europske Unije i Njemačkoj te migracije najviše odgovaraju.', ističe ovaj demograf.

Kao strukturalni problem, smatra Jurić, treba promotriti problem što se lani rodilo najmanje djece u zadnjih sto godina. 

'Sve zemlje koje su prihvatile neoliberalnu ideologiju imaju demografski pad. Mi kad bi uveli sve mjere koje ima Njemačka, imali bi opet situaciju u kojoj je Njemačka danas, dakle demografski pad. Mjere same po sebi ne mogu promijeniti ozračje tog neoliberalnog duha koji poručuje 'ako budete imali djecu, nećete biti sretni'. U Africi je šestero djece po ženi, u EU je to 1.4. Imamo jedan pritisak ideologije koja cilja protiv obitelji, religije.', kaže. 

Smatra kako se bez demografije 'neće moći izvući ni jedna stranka'. 

Jurić ističe kako je Zagreb danas po demografskim mjerama jedan od najgore stojećih u Hrvatskoj pa opet nema toliki pad. 

'Ne treba otkrivati toplu vodu, treba dječji doplatak kao prva mjera od 250 eura kao u Njemačkoj čega nemamo u Hrvatskoj. Druga mjera je rad na daljinu da spriječimo depopulaciju naših ruralnih krajeva i da mlad čovjek ne mora iz Slavonije doći u Zagreb. I treća mjera je da stranci koji se useljavaju moraju proći integracijski tečaj. Sada uvozimo radnu snagu bez ikakve pripreme za europski stil života. Tu se radi o izrabljivanju njih, ali ovakav uvoz potiče daljnje iseljavanje Hrvata', kaže demograf Tado Jurić.