KRIZA U DEŽELI

Delo: Janšin optimizam je iluzoran!

11.09.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Umjereni optimizam slovenskog premijera Janeza Janše, koji je smatra da bi Slovenija i bez financijske pomoći EU-a već od početka iduće godine mogla postati stabilna članica eurozone ako provede potrebne reforme i sanira banke, iluzoran je, prema ocjeni iz komentara koji je u utorak objavilo ljubljansko Delo nakon jučerašnjeg susreta Janše i predsjednika euroskupine Jean-Claudea Junckera

U Bruxellesu se već više mjeseci govori o scenariju po kojemu će Slovenija kao šesta članica eurozone morati zatražiti pomoć fondova za stabilizaciju eura, a tu su i nedavne Janšine 'katastrofične' izjave da će zemlja koju vodi već u listopadu možda biti nelikvidna. Zato sastanak Janeza Janše i Junckera treba shvatiti kao upozorenje da slovenske političke elite više ne mogu kupovati vrijeme i odgađati reforme za financijsku stabilizaciju, navodi list.

No navodi u komentaru Delo, ni Juncker nije u potpunosti isključio scenarij po kojemu bi Slovenija trebala pomoć iako je pohvalio 'radnu hipotezu' Janšine vlade da sve potrebne promjene izvede do kraja ove godine, što ostaje upitno.

'Premijer optimistično najavljuje da će Slovenija već od Nove godine biti kao preporođena, no takve iluzije ne bi trebalo širiti, jer do preobrazbe ne može doći preko noći', navodi komentar Dela te skeptično podsjeća da su reforme i stabilizaciju najavljivale i ranije vlade kojima je Bruxelles davao upute što je potrebno učiniti kako bi slovensko gospodarstvo koje je u recesiji ponovo došlo na put oporavka.

Uz vlastite mjere Slovenija je, podsjeća list, ovisna i o situaciji u širem okruženju i mjerama za spas zajedničke europske valute.

'Naivno bi bilo očekivati da će lakomislena politika i dalje moći kupovati vrijeme. Nakon nedavnih mjera Europske centralne banke (ECB) te skorašnjeg početka djelovanja kriznog mehanizma za spas eura (ESM) s konceptom buduće monetarne unije u pripremi je šira strategija za obuzdavanje krize. U Njemačkoj su iduće godine izbori, a oni koji rade na spašavanju eura bit će uslužni prema željama Angele Merkel koja u vrijeme kampanje želi mir na europskom frontu', navodi Delo.

Janša je pak u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV, komentirajući svoj sastanak s Junckerom, rekao da su za Sloveniju brze reforme do kraja godine zadnja prilika da joj reforme pod svojim uvjetima ne nameću drugi te da bi, u slučaju da ih provede, Slovenija odmah postala čvršća i stabilnija članica eurozone, s mogućnošću oporavka bez tuđe pomoći.