HRVATSKE POŠTE

Degradirano 600 šefova jer su pali na psihotestu

30.09.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Pali ste na testu inteligencije? Nažalost, niste za posao u Hrvatskim poštama. Tako bi se mogao najkraće opisati neuobičajen potez koji je nedavno povukla državna tvrtka sa 12.000 zaposlenih i koji će koštati karijere oko 600 zaposlenika palih na testu, otkriva Jutarnji list

Istina, testiranja nisu morali prolaziti obični poštari, nego njihovi direktno nadređeni, kojih je oko 1200. S obzirom da testove nisu shvatili ozbiljno, a nitko ih nije upozorio da će o njihovu ishodu ovisiti karijera i plaća, većina zaposlenika ih je riješila na brzinu i bez truda.

Šok je nastupio kada su stigli rezultati. Iz Uprave je, tvrde neki zaposlenici, poručeno svima koji nisu zadovoljili da ih čeka degradacija, odnosno novo radno mjesto s plaćom nižom i do 1400 kuna!

Psiholozi: Takva testiranja se ne preporučuju

Psihologinja Tanja Pureta upozorava da psihotestovi ne mogu biti temelj reorganizacije tvrtke i nisu uobičajena praksa, no ipak takva ispitivanja nisu izuzetak ni kod nas ni u inozemstvu.

Prije mjesec dana sve su zaposlenike s višom i visokom stručnom spremom, koji u većem dijelu obavljaju funkciju voditelja ili kontrolora poštara, posjeli u klupe i dali im papire s krugovima, trokutima i ostalim geometrijskim oblicima pomoću kojih se obično testira inteligencija. Uz to, morali su odgovoriti i na nekoliko pitanja iz opće kulture.

Psihotestom do uštede na plaćama

'Samo su nam jednoga dana rekli da idemo na testiranje. Trajalo je to oko dva i pol sata. Test inteligencije bio je nešto kao onaj na vozačkom ispitu, krugovi, trokuti... Podijelili su nas u skupine i posjeli, a s nama su bili psiholozi. Shvatio sam to više kao šalu, nekakvu rutinsku provjeru. Nije nam bilo na kraj pameti da nam o tome ovisi karijera. K tome, psiholozi koji su bili s nama rekli su nam da se nemamo čega bojati i da nam se ništa loše neće desiti, bez obzira kako riješili test. Međutim, sada zbog tog testa čekam novi ugovor koji će, kako sam čuo, biti manji za 1400 kuna, što je za nas velik novac. Najgore je što nam nitko ništa ne govori. Još ne mogu vjerovati da se tako žele riješiti ljudi i uštedjeti na plaćama. To je neka veća mućka. Ne mogu vjerovati da jedan psihotest više znači nego moja viša škola i 20 godina radnog staža', ogorčen je Kruno Gregurović, voditelj u glavnoj zgradi HP-a u Branimirovoj 4.

U Nadzornom odboru Hrvatskih pošta, na čijem čelu je ministar Božidar Kalmeta, kažu da im nitko ništa nije rekao o testu inteligencije, ali i da im Uprava to prema zakonu i ne mora kazati.

'Stvarno nisam upoznat s time. Prvi glas. A i ne znam bi li Nadzorni odbor to uopće trebao znati. To je odluka vodstva tvrtke', tvrdi Miomir Žužul, član Nadzornog odbora HP-a. Đurđa Adlešič odmah je priznala da u posljednje vrijeme nije prisustvovala sjednicama NO-a, ali je šokirana ovakvim načinom reorganizacije HP-a.

HP: Mjerili smo inteligenciju i stil ponašanja

U Hrvatskim poštama tvrde da su testiranja obavljena u skladu s novom organizacijom i strateškom orijentacijom, prilikom čega je obavljena selekcija kadrova za nova radna mjesta.

U proces odabira bili su uključeni radnici koji su radili na različitim radnim mjestima, a prije svega na onima koja se novom organizacijom ukidaju. Selekciju kadrova, tvrde u HP-u, proveli su psiholozi Ureda za upravljanje ljudskim resursima.

'Sam proces selekcije sastojao se od testiranja uobičajenim testovima kojima se mjere intelektualne sposobnosti, osobine ličnosti te stilovi ponašanja u skladu sa zahtjevima radnih mjesta. Cilj je da se na odgovarajuća radna mjesta postave radnici prema zahtjevima posla. Prilikom testiranja nije postojao kriterij 'pao ili prošao', nego su se radnici odabirali ovisno o tome koliko netko više ili manje odgovara zahtjevima traženog radnog mjesta', objašnjavaju u Hrvatskim poštama.