BOŽIĆNA ČESTITKA

Debeljak optužio sindikate i najavio 30 otkaza

26.12.2013 u 18:23

Bionic
Reading

Uprava Brodosplita reagirala je priopćenjem na medijski istup čelnika HUS-a i Sindikata metalaca Hrvatske reagirala te najavila 30 otkaza u škveru. Priopćenje u kojem se proziva i splitska Porezna uprava prenosimo u cijelosti

Nakon što su čelnici Hrvatske udruge sindikata i Sindikata metalaca Hrvatske u proteklih sedam dana održali konferencije za novinare na kojima su, zbog neznanja ili loših namjera, iznosili određene netočne informacije o situaciji u Brodosplitu, te vrijeđali upravu splitskog škvera, dužni smo odgovoriti na takve prozivke. Uz napomenu kako su tim istupima sindikalni lideri prekinuli dogovor o medijskoj šutnji u okviru Sporazuma potpisanog kod Predsjednika Republike Ive Josipovića.

Podsjetimo, čelnici HUS-a i SMH-a su problematizirali ponašanje poslodavca u Brodosplitu, tvrdeći kako se krše sindikalna i radnička prava kada su u pitanju suspendirani radnici i sindikalni povjerenici. Činjenice, međutim, govore drugačije. Suspenzija određenog broja radnika koji su sudjelovali u nelegalnom prosvjedu i nasilnom ulasku u zgradu uprave 16. listopada ove godine bila je zakonita, kao i sve radnje koje su stručna tijela Brodosplita provodila od tada u okviru disciplinskih postupaka, što su pokazale i sve inspekcije od strane državnih tijela.

Od blizu 250 radnika koji su bili suspendirani i kojima je bio zabranjen ulazak u krug škvera, najvećem dijelu njih je idućih dana omogućen povratak na posao, dok je za oko 30-tak radnika i dalje važila zabrana ulaska u krug poduzeća. Sada, kada su stručne službe obavile svoj posao oko utvrđivanja povrede radnog odnosa svih suspendiranih radnika, možemo reći kako će najveći broj suspendiranih zaposlenika dobiti samo upozorenje pred otkaz, dok će suspendirani radnici kojima je do sada bio zabranjen ulazak u škver dobiti otkaz ugovora o radu, uz mogućnost sporazumnog prekida radnog odnosa, ili im se neće produžiti ugovor o radu. Kada su sindikalni povjerenici u pitanju, uprava je zatražila dodatna izvješća od stručnih službi kako bi mogla donijeti kvalificiranu odluku, iako se i iz dosadašnjih dokaznih radnji može zaključiti kako je dio sindikalnih povjerenika drastično prekršio zakone i poticao na nelegalne radnje i nasilni ulazak u zgradu uprave.

Inače, ovom prilikom moramo naglasiti kako je uprava Brodosplita od splitskog Područnog ureda Porezne uprave dobila službenu obavijest kako su 16. listopada, na dan isplate plaća, računi Brodosplitovih tvrtki bili blokirani zbog ‘sistemske greške’. Ostavljamo svakome da zaključi kako je došlo do te ‘slučajnosti’ - da se na dan isplate plaće ‘sistemskom greškom’ onemogući isplata mjesečnih primanja radnicima Brodosplita, a da se nelegalni prosvjed i nasilni ulazak u zgradu uprave organizira u ranim jutarnjim satima istog dana, dok Porezna uprava još nije stigla ni uočiti ni reagirati na tu ‘sistemsku grešku’. Ovo napominjemo stoga jer smo uvjereni kako je ‘spontani prosvjed’ inicijalno ipak bio strogo organiziran i kontroliran od strane kolovođa prosvjeda. Jednako tako još jednom ponavljamo: radnici i sindikati imaju pravo putem legalnih metoda iskazivati nezadovoljstvo određenim problemima i pregovarati sa poslodavcem, ali će se bilo kakvi nelegalni postupci i nasilno ponašanje strogo sankcionirati.

Kada je u pitanju Sporazum potpisan kod predsjednika Republike, koji se uglavnom, kad se stvar ogoli do kraja, svodio na to da se sindikatima omogući brže i lakše naplaćivanje sindikalne članarine u novim društvima, on je od strane uprave Brodosplita potpisan u duhu dobre volje. Naknadno se, službenim tumačenjem Ministarstva rada i Agencije za zaštitu osobnih podataka ispostavilo da uprava ne smije sindikatima davati određene informacije o radnicima, kao i da sindikati za ustezanje članarine od plaće moraju imati pismenu privolu svojih članova za takvo ustezanje. Naime, i sindikati i predstavnici države su na sastanku kod predsjednika tvrdili upravo suprotno, zbog čega je član uprave Brodosplita i potpisao taj Sporazum.

Uz to, pitanje suspenzija radnika i sindikalnih povjerenika nije bila tema na sastanku kod predsjednika države, jer je utvrđeno kako je to interna stvar poslodavca koja se nalazi pod strogom kontrolom nadležnih inspekcija. To bi trebali znati sindikalni čelnici kada u javnosti istupaju tvrdeći suprotno.

Sve ovo govori kako je uprava Brodosplita u svom poslovanju i odnosu prema radnicima i sindikatima postupala u skladu sa zakonom i u dobroj vjeri, a tako će nastaviti i i ubuduće, unatoč svemu. DIV Grupa, u čijem je sastavu i Brodosplit, jamči svim radnicima i sindikalnim čelnicima poštivanje zakonskih propisa, a od radnika i sindikata očekuje isto. Ovom prilikom bi naveli i kako proces restrukturiranja ide svojim predviđenim tijekom, u organizacijskom, financijskom, poslovnom i kadrovskom aspektu. Do sada je, između ostalog, isplaćeno 213 milijuna kuna za otpremnine za 3176 radnika. DIV Grupa i uprava Brodosplita maksimalno rade na osiguravanju posla i kvalitetnih radnih uvjeta za zaposlene u Brodosplitu i uvjereni smo kako ćemo uspjeti u tom poslu.