ČLAN KOMISIJE HBK

Davor Derenčinović novi je sudac Europskog suda za ljudska prava iz hrvatske kvote

23.06.2021 u 13:45

Bionic
Reading

Profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Davor Derenčinović izabran je za novog suca Europskog suda za ljudska prava iz hrvatske kvote, stoji na stranicama Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Derenčinovića je u u utorak u prvom krugu glasanja potvrdila Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) sa 133 glasa od ukupno 203.

Prof. dr. sc. Derenčinović, čiji su protukandidati bili ustavna sutkinja Lovorka Kušan (65 glasova) i sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela (5 glasova) preuzima mandat s početkom 2022. na devet godina.

Trenutna hrvatska sutkinja Europskog suda za ljudska prava je prof. dr. sc. Ksenija Turković.

Derenčinović je predstojnik katedre za Kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Doktor znanosti je od 2000., a obnašao je dužnost predsjednika Hrvatskog udruženja kaznene znanosti i prakse 2008.-2012. te je bio član Nezavisne skupine stručnjaka za provedbu Konvencije za djelovanje u borbi protiv trgovanja ljudima Vijeća Europe (GRETA) u razdoblju od 2009. do 2012. i od 2017. do 2020.

Profesor Derenčinović stručno se usavršavao na sveučilištima u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, a predavao je na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima u Hrvatskoj te inozemstvu.

Član je komisije Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije, koja je danas poručila da je rezolucija o općem pravu na pobačaj, tzv. 'Matićeva rezolucija' o kojoj treba glasati Europski parlament, vrlo opasan napad na nacionalne interese.