GAMEREPORT

Dark void - iskustvo s Nikolom Teslom

22.01.2010 u 17:58

Bionic
Reading

Raketni ranac na leđa i vinite se nebu pod oblake u ovoj igri u kojoj se pojavljuje i sam Nikola Tesla

Joj što volim igre s alternativnom prošlošću! Takva je i Dark Void - radnja je smještena u malo drugačiju 1938. u kojoj zli alieni upadaju u ljudsku dimenziju te nas, ukratko, tretiraju kao žohare. Za divno čudo u igri se pojavljuje i naš genijalac Nikola Tesla koji glavnom junaku izmisli raketni ranac. O da, raketni ranac, baš onakav kao iz legendarnog filma The Rocketeer. Ili kao iz isto tako legendarne Amigine igre Rocket Ranger. Ali, tko se toga još sjeća. Valjda samo 'starci' koji nose preko 'tri banke' na leđima. Ah, sjećanja... Oprostite, natrag na temu; raketni ranac je okosnica cijele igre. Međutim, ne dobivate ga na samom početku, već ćete se za njegovu nabavku dobro pomučiti.

 

No kada ga steknete, otvorit će vam se vaše uspavane gejmerske oči. Naime, let s rancem je izuzetno oslobađajući, frivolan i dinamičan. Teško je riječima opisati ovo čudo, pa svakako pogledajte videoprilog. Kako da vam to i ovdje malo predočimo? Znam! Jeste li ikada sanjali da letite, onako, kao Superman? E pa u Dark Voidu ćete to i ostvariti. Autori igre su točno pogodili mehaniku ovakvog leta. Guštanje s rancem nema veze s letenjem u, primjerice, avionu. Ovdje su drugačija ubrzanja, drugačiji pokreti i manevri. Osjećaj ubrzanja je fantastičan, a brišući let na pola metra iznad tla nešto predivno.

 

Točno, igra ima i određene mane poradi kojih je na brojnim internetskim igraćim portalima 'popila' dosta kritika i omalovažavanja. Da, te mane stvarno postoje, ali ih sve anulira korištenje tog famoznog ranca. Vidjet ćete, osjećaj slobode i borbe s ovom stvarčicom je neopisiv. A sada malo filozofiranja... Strahovito nas ljuti što nas u 2010. godini ovakve igre uopće fasciniraju. Pritom hoću reći da je 90% drugih igara svedeno na čisti konzumerizam, princip kloniranja ideja i sveopću nemaštovitost. Okej, razumijem pokušaj približavanju stvarnosti. Ali ne razumijem zašto nema više igara s raketnim rancima i sličnim idejama ovakvoga kalibra. Stoga nemojte slušati strane recenzente, već Dark Voidu dajte šansu te ga spremno zaigrajte. Nećete požaliti!

 

Dark Void