koronavirus

Danska će uzgajivačima nerčeva platiti milijarde kruna zbog zatvaranja farmi

26.01.2021 u 16:14

Bionic
Reading

Danska je izjavila da bi svojim farmerima nerčeva mogla isplatiti više od 19 milijardi danskih kruna (2,6 milijarde eura) zbog zatvaranja farmi nakon širenja zaraze koronavirusom. Danska je bila najveći svjetski izvoznik krzna od nerca, ali je prošle godine odredila usmrćivanje svih 15 milijuna nerčeva u uzgoju nakon što je utvrđeno da neke životinje nose mutiranu varijantu virusa

Uzgoj nerčeva zabranjen je do 1. siječnja 2022. godine. U ponedjeljak navečer vlada je najavila program potpore uzgajivačima, koji uključuje naknade za oko 1.000 proizvođača i potporu za promjenu poslovanja.

Vlada će osnovati novi fond iz kojeg bi trebalo biti isplaćeno između 10,9 i 11,9 milijardi kruna naknada uzgajivačima zbog ubijanja živitinja, a ostatak za pomoć u prijelazu na druge poslove.

Uzgajivači nerčeva i s njima povezane kompanije dobit će "dobru priliku da okrenu novi list", rekao je ministar poljoprivrede Rasmus Prehn nakon potpisivanja višestranačkog sporazuma. "Uzgajivači nerčeva podnijeli su veliku žrtvu za javno zdravlje i opće dobro", istaknuo je.

U studenom prošle godine Danska je objavila da je mutacija koronavirusa "Claster 5", koju su prenosili nerčevi, izbrisana. Istaknuli su i da su nerčevi jedine životinje koje se tim mutiranim virusom mogu zaraziti i prenijeti zarazu na ljude.

Priču su ipak od samog početka pratili skandali, primjećuje agencija AFP.

Nakon što je počeo postupak usmrćivanja životinja, postavilo se pitanje ima li vlada zakonsku osnovu za primjenu te mjere i izvan područja na kojem je otkriven mutirani soj virusa a rezultat je bila ostavka prethodnog ministra poljoprivrede.

Novi se problem pojavio nakon što su tijela usmrćenih životinja počela provirivati iz zemlje budući da nisu bila dovoljno duboko zakopana, a postavilo se i pitanje mogućeg trovanja tla, podsjeća AFP.