ŠTO KAŽE ZNANOST

Današnji 'krvavi Mjesec' kao najava apokalipse?

15.04.2014 u 10:01

Bionic
Reading

Vjerojatno ste do sada već iz nekog izvora na internetu čuli da bi nam rijetka opozicija Marsa, Zemlje i Sunca kakva se događa jednom u 778 dana u kombinaciji s nizom od četiri pomrčine Mjeseca, koje će početi već sljedeći tjedan, uskoro trebali donijeti mnogo puta najavljivani i u nekim krugovima dugo iščekivani kraj svijeta

Mnogi narodi svijeta u svojim su drevnim mitovima i vjerskim tradicijama njegovali strah od pomrčina, poravnanja planeta, kometa i sličnih rijetkih astronomskih pojava.

Zloslutna najava koja povezuje crveni Mjesec, pomrčinu i apokalipsu postoji u Bibliji u dijelu koji opisuje sudnji dan. U Otkrivenju 6:12 piše: 'I vidjeh kad otvori šesti pečat, i gle, zatrese se zemlja vrlo, i Sunce posta crno kao vreća od kostrijeti, i Mjesec posta kao krv.'

Novoj internetskoj groznici značajan obol dao je 2013. američki pastor John Hagee svojom knjigom 'Četiri krvava Mjeseca: Nešto će se promijeniti'.

Autor je danas priču dodatno zakuhao za Daily Express izjavivši da večeras počinje zora izuzetno značajnog događaja za cijeli svijet.

'NASA je potvrdila da su se tetrade dogodile samo tri puta u više od 500 godina te da će se sada dogoditi', rekao je Hagee.

Tijekom prve tetrade nakon srednjeg vijeka 1493. španjolska je inkvizicija protjerala Židove. Druga se podudarila s uspostavom Izraela 1949. Treća se dogodila 1967. točno u vrijeme šestodnevnog arapsko-izraelskog rata, tvrdi Hagee.

Hagee smatra da je posebno znakovito to što će se pomrčine dogoditi na židovske blagdane - prva će biti na židovski blagdan Pashu 15. travnja, a potom druga na blagdan sjenica Sukot 8. listopada. Treća i četvrta uslijedit će 8. travnja i 28. rujna 2015.

Ako vam je svemir dozlogrdio ili ako vjerujete da ćete biti među odabranom manjinom koja će biti nagrađena u trenutku kada većina 'zasluženo propadne', moramo vas razočarati. Baš kao i priča o Majama, i nova najava apokalipse obična je besmislica, zapravo je riječ o tek nešto rjeđoj astronomskoj pojavi.

Tako primjerice astronomi ističu da podudaranje pomrčina i židovskih blagdana nije ni najmanje neobično jer je židovski kalendar lunarno-solarni, što znači da se blagdani uglavnom uvijek poklapaju s određenim fazama u Mjesečevim ciklusima. Na primjer Pasha gotovo uvijek pada na puni Mjesec, a pomrčina Mjeseca moguća je samo kada je Mjesec pun.

Osim toga, tetrade zapravo i nisu tako rijetke. Istina je da ih u nekim stoljećima uopće nema, međutim u nekima ih ima čak do osam. Jedno od takvih bogatih bit će i ovo u kojem živimo.