PET MOĆNIH ŽENA

Damska bitka za gradonačelnicu Pariza

23.03.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Pet žena glavne su kandidatkinje za vodeće ime glavnog francuskog grada. Ova prestižna funkcija gradonačelniku daje i velike izglede za predsjedničke izbore, što znači da bi Francuska za nekoliko godina mogla dobiti i prvu ženu predsjednicu u povijesti

Prvi put u povijesti ured pariškog gradonačelnika od iduće će godine voditi žena. Iako se Francuska često spominje u kontekstu otvorenih svjetonazora, uključujući i one političke, malo kome je poznato da glavni grad Francuske nikada nije bio u rukama jedne žene. Na izborima za prvo ime francuske metropole 2014. natječe se pet žena i morat će se dogoditi čudo da to mjesto na kraju pripadne muškarcu. Iako se među kandidatima za ovo prestižno mjesto na francuskoj političkoj sceni natječe i nekoliko muškaraca, pored kandidatkinja čija su imena već poznata, njihovo će sudjelovanje na izborima zaista biti marginalno.

Osoba koja je najpoznatija javnosti izvan Francuske nekadašnja je ministrica pravosuđa Rachida Dati, koju je u visoku politiku gurnuo bivši predsjednik Nicolas Sarkozy. Ona je bila jedna od onih Sarkozetta, kako su francuski mediji nazvali prilično velik broj ministrica koje je Nicolas Sarkozy imenovao u nastojanju da formira žensku vladu što mu je na kraju i uspjelo. No Rachida Dati nije jedina iz Sarkozyjeve vlade koja se našla u utrci za šeficu Pariza. Tu je još jedna Sarkozetta, nekad jako popularna ministrica za ljudska prava, a kasnije i ministrica sporta, Rama Yade. Poput Rachide Dati, tako je i Rama Yade kći afričkih imigranata koja je upravo za vrijeme Sarkozyjeve vlade dospjela na sam politički vrh. Međutim, Rachidu Dati mnogi pamte kao blisku suradnicu Nicolasa Sarkozyja kojemu je ujedno bila i velika podrška, a Rama Yade stekla je velike simpatije kritizirajući bivšeg predsjednika za vrijeme svog ministarskog mandata. Rama Yade bila je prva državna dužnosnica koja je javno prigovorila Sarkozyju zbog pozivanja u državni posjet Moamera Gadafija, bivšeg libijskog vođe, a na kraju je i napustila članstvo u Sarkozyjevoj stranci.

Kandidatkinji kojoj daju najveće šanse u ovoj 'sveženskoj utrci' jest Anne Hidalgo, sadašnja zamjenica pariškog gradonačelnika Bertranda Delanoea. Anne Hidalgo kandidatkinja je Socijalističke stranke, a zanimljivo je da njezini najveći kritičari dolaze upravo iz njezine stranke, koji smatraju da bi socijalisti za ovu funkciju trebali nominirati muškarca. Hidalgova zaokružuje 'imigrantski trio', a njezini su roditelji, kada je ona imala tri godine, iz španjolske Andaluzije došli u Francusku bez prebijenog centa u džepu. Tu je i Nathalie Kosciusko-Morizet, koja je pored Rachide Dati najuspješnija ministrica iz Sarkozyjeve vlade. Morizetova je bila ministrica za zaštitu okoliša, a u zadnjoj predsjedničkoj kampanji bila je Sarkozyjeva glasnogovornica. Jedina rođena Parižanka među kandidatkinjama za vrijeme svog ministarskog mandata uspjela je impresionirati čak i svoje protivnike, a stranka joj nikad nije oprostila to što se javno ograđivala od njezinih desničarskih stavova. Mnogi je nazivaju buržujkom, ali njezina želja za ovom pozicijom raste već godinama.

Iako joj ne daju velike šanse, Cécile Duflot ozbiljno je zagrizla za funkciju šefice Pariza. Bivša predsjednica Zelene stranke trenutačno je ministrica socijale, ali mandat joj je već obilježen s par modnih bizarnosti. Prvo su je suradnici 'cinkali' medijima kada se na prvom sastanku kabineta pojavila u trapericama, a kolege u parlamentu negodovali kada im se obratila u ljetnoj prozirnoj haljini.

Iako su Pariz posljednjih 15 godina vodili gradonačelnici iz lijevih stranaka, popularnost ljevice u padu je, zbog čega će ovo biti najneizvjesniji izbori za prvo ime Pariza. Anne Hidalgo u blagoj je prednosti, za petama joj je Nathalie Kosciusko-Morizet, a kao treća je izronila Rachida Dati. No do izbora je ostalo još godinu dana, a ako je nešto na svjetskoj političkoj sceni nestalno, onda je to francuska politika. Međutim, zašto je pobjeda u Parizu važna svakome tko se kandidira za gradonačelnika?

Za početak, ured pariškog gradonačelnika godišnje raspolaže budžetom od osam milijardi eura. Grad zapošljava pedeset tisuća ljudi i, za razliku od gradonačelnika nekih drugih europskih metropola, pariški gradonačelnik zaista vlada gradom. Gradonačelnik ima direktan utjecaj na gradske škole, vrtiće, stanove, poslove, ceste, parkove, čišćenje ulica, odvoz smeća, izdavanje dozvola i planiranja kulturnih aktivnosti. I najvažnija stavka – gradonačelnik Pariza ima velike šanse postati i predsjednik države nakon isteka mandata. Primjer je Jacques Chirac koji je gradonačelnik Pariza bio punih 18 godina. Ako se to dogodi, Francuska će prvi put dobiti ženu predsjednicu pa stoga ni ne čudi veliko uzbuđenje u Francuskoj oko lokalnih izbora iduće godine. Jedino je pitanje koja će od pet žena izdržati godinu dana i u ožujku 2014. zasjesti u ured od 155 kvadrata s pogledom na Seineu.