BORBA S VIRUSOM

Trut: Hrvatska zasad ima dovoljno bolničkih kapaciteta i zaštitne opreme

19.10.2020 u 19:34

Bionic
Reading

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut izjavio je u ponedjeljak da Hrvatska ima dovoljno smještajnih kapaciteta i zaštitne protuepidemijske opreme za liječenje oboljelih od covida-19

Trut, koji je danas bio u skladištu Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom, rekao je za RTL Danas da podizanje smještajnih kapaciteta u sportskim objektima spada u treću razinu povećanja kapaciteta.

Najprije se popunjavaju smještajni kapaciteti u stacionarnim bolnicama, a potom dolazi sekundarna razina putem bolnica koje služe za rehabilitaciju, kao što su one u Biogradu i Topuskom, a tek treća razina su sportski objekti kao što je proljetos bila pripremljena Arena u Zagrebu, rekao je.

'Zagrebačka Arena, ali i drugi sportski objekti u velikim gradovima su treća razina proširivanja zdravstvenih kapaciteta. Prva razina je povećanje smještajnih izolacijskih kapaciteta u stacionarnim bolnicama, sekundarna razina je povećanje u bolnicama koje danas službe za rehabilitacijske svrhe i onda su treća razina sportski objekti', rekao je.

Podsjetio je kako aktiviranje treće razine ovisi od više toga od samog broja zaraženih. Gledaju se i karakteristike zaraženih i jačina bolesti. Tvrdi da su spremni podići krevete u 48 sati ako to traže zdravstveni djelatnici.

'Zaštitne opreme ima dovoljno za jedno određeno vrijeme. U ovim skladištima je 13 milijuna različitih artikala, od toga oko pet i pol milijuna maski', kazao je Trut. Ta oprema svaki dan ide prema bolnicama, ustanovama za starije i nemoćne i svima onima koji se suprotstavljaju ovoj epidemiji.

'Rezultate pratimo kroz dva do tri tjedna od stupanja na snagu novih epidemioloških mjera. Povećanje od prošlog tjedna je nešto što se događalo prije dva ili tri tjedna. Bilo je to u trenutku opuštanja nakon ljeta gdje su krenula i društvena događanja, obiteljske svečanosti i slično. Mi kao građani smo se malo opustili, nije se pridržavalo mjera i došlo je do rasta broja oboljelih', rekao je Trut.

Trut je rekao kako su inspektori stalno u nadzoru. Ovog vikenda napravljeno je 346 inspekcijskih nadzora i te akcije se svakodnevno nastavljaju. 'Bilo je nešto kršenja mjera, izrečeno je 38 usmenih upozorenje, tri prekršajna sudska naloga i jedna novčana kazna', izjavio je.