prolazno pogoršanje vremena

Dalmatinske otoke noćas zahvatilo jako nevrijeme, cijela Hrvatska pod meteoalarmom: Na jugu moguće tuča i pijavice

20.05.2020 u 09:01

Bionic
Reading

Umjereno do pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu, a osobito u Dalmaciji i lokalne pljuskove i grmljavinu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku u srijedu

Obilne oborine moguće su u gorskim krajevima te u Posavini. Od sredine dana postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje, najprije na zapadu i sjeveru zemlje.

Vjetar umjeren, povremeno i jak sjeveroistočni, u gorju s olujnim udarima. Na Jadranu će se umjerena do jaka bura, na udare olujna, podno Velebita i orkanska, proširiti na veći dio Jadrana.

  • +10
Nestabilno vrijeme na području Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Najviša temperatura uglavnom između 17 i 22, na Jadranu od 21 do 25 Celzijevih stupnjeva.

Crveni meteoalarm u podvelebitskom području

DHMZ je za cijelu Hrvatsku upalio meteoalarm. On je u većini zemlje žut zbog obilne kiše. U Istri na Kvarneru narančast zbog jake bure, a u Velebitskom kanalu crven zbog olujne bure.

HRT javlja kako su na jugu moguće pijavice i tuča.

Nevrijeme u srednjoj Dalmaciji

Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je poslije ponoći srednjodalmatinske otoke. Najviše kiše do 2 sata poslije ponoći palo je u Hvaru, čak 21 litra po kvadratnom metru. Kako su oborine pale u vrlo kratkom vremenu, mjestimice je bilo bujica. Temperatura zraka je u kratkom vremenu pala s 24 na 17 Celzijevih stupnjeva, javlja Dalmacija danas.

Neverin je potom zahvatio zapadni dio Brača, Šoltu i nastavio se kretati prema trogirskom području.

  • +18
Nevrijeme srušilo stablo na parkirane automobile u ulici Ivane Brlić Mažuranić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

HAK: Zbog jakog vjetra problemi na A1 i A6

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnom cestom (DC27) Karin-Obrovac-Gračac)
  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostala vozila je državnom cestom (DC3) kroz Gorski kotar)
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54).

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Senj i Karlobag -Sveta Marija Magdalena dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.