VINKOVIĆ ZAZIVA ŠUKERA

Đakovačka vlast napuhala cijene projekata pa hoće 40 mil. kn kredita

21.07.2010 u 07:38

Bionic
Reading

Đakovačka gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Zoranom Vinkovićem namjerava sugrađane zadužiti za 40 milijuna kuna desetogodišnjeg kredita radi trošenja na infrastrukturne projekte čija se cijena od lani gotovo udvostručila

Tportal posjeduje dokumentaciju koja dokazuje da cijene projekata iz odluke o zaduženju kod Hypo Alpe Adria banke, koju je Vinković potpisao 18. veljače ove godine, ne odgovaraju cijenama istih projekata za koje Grad ima potpisane ugovore s izvođačima.

Odluka o zaduženju s potpisom gradonačelnika Vinkovića

Vrijednost obnove Strossmayerova trga zajedno s troškovima nadzora iznosi nešto više od 12 milijuna kuna, stoji u lanjskom polugodišnjem financijskom izvještaju. Međutim, premda izvođač Osijek-Koteks radove zbog konzervatorskih istraživanja još nije ni započeo, u Vinkovićevoj odluci o zaduženju za isti projekt predviđa se cifra od, okruglih, 20 milijuna kuna. Pri tome, u sljedeće tri godine, 12,5 milijuna kuna namjerava se pokriti kreditom, a 9,5 milijuna iz gradskog proračuna.

Isto je i s troškovima geodetske premjera grada, što je drugi veliki projekt gradske vlasti. U ugovoru za obavljanje geodetsko-katastarskih usluga, koji su krajem 2008. godine potpisali gradonačelnik Vinković, tadašnji osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo i ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić, određeno je da će Đakovo platiti samo 30 posto te investicije, dok će ostale dvije strane platiti ostatak. Tako će Grad Đakovo projekt platiti 1,7 milijuna kuna, a županija i Geodetska uprava ostalih 70 posto troškova. Unatoč takvom ugovoru, Vinković u spomenutoj odluci u veljači ove godine za ovaj projekt navodi gotovo dvostruki trošak - tri milijuna kuna.

Na osnovi takve dokumentacije Grad Đakovo tražio je odobrenje Ministarstva financija za podizanje kredita u Hypo Alpe Adria banci. Ministar Ivan Šuker još se nije oglasio, ali u međuvremenu u đakovačkoj gradskoj upravi nije isplaćena plaća za lipanj za 40-ak zaposlenih službenika.

Troškovnik projekata - kliknite na sliku za uvećanje

Bez obzira na tu činjenicu, i troškovi ostalih projekata namjeravaju se povećati. Tako se za uređenje crkvenog trga u Ivanovcima na ime kredita traži 900 tisuća kuna, iako je vrijednost ugovora zapravo 360 tisuća kuna. Za obnovu društvenog doma u Širokom Polju traži se 650 tisuća kuna, a za isti projekt ugovoreno je 342 tisuće kuna.

Pored misterioznih poskupljenja zanimljivi su i uvjeti zaduženja Grada u banci. Rok otplate je 10 godina, ali uz poček od tri godine. Međutim, trošit će se čim Šuker dopusti i potpiše se ugovor s bankom. Kako sljedeći lokalni izbori dolaze upravo za tri godine, jasno je da ova vlast namjerava naveliko raspolagati novcem Đakovčana i rezati svečane vrpce, a sljedećoj vlasti prepustiti neugodniji dio posla oko otplate kredita.

U ovom gradu u središtu siromašne Slavonije, u doba gospodarske krize, s lani otpuštenih 1500 đakovačkih radnika, kada se poziva na štednju, godišnji proračuni stalno se napuhuju. Poznavatelji lokalnih financija kažu da je realan gradski budžet između 40 i 50 milijuna kuna, pa je tako 2007. iznosio 43 milijuna kuna. U kriznoj 2009. godini polugodišnja HDZ-ova vlast izglasala je budžet od preko 80 milijuna kuna, računajući na pomoć Vlade RH s obzirom na stranačku liniju, ali blagajna je napunjena tek do polovice. A onda je, umjesto smanjenja i vraćanja na realni plan, Vinkovićeva vlast izglasala proračun od čak 88 milijuna kuna za 2010. godinu, pri tome uvelike računajući na sredstva iz kredita.

Izjavu od Vinkovića danas nismo mogli dobiti jer je na godišnjem odmoru do 9. kolovoza, a njegov savjetnik Emerik Pišl nije mogao dati službenu izjavu. Ipak, Vinković je početkom godine, kao SDP-ov čelnik vladajuće gradske koalicije SDP-HNS-HDSSB, potrebu za kreditom opravdavao dugom koji je ostavila prošla HDZ-ova vlast. Novinarima je rekao: 'Kreditom ćemo pokrenuti gospodarstvo, što je u konačnici način i jamstvo za podmirenje obveza.' Međutim, koliko će đakovačko gospodarstvo uistinu imati koristi od tih ulaganja, pokazuje i činjenica da su projekti koji će najviše koštati, poput obnove Strossmayerova trga i Pavićeve ulice, povjereni izvođačima iz Osijeka, Gradnji i Osijek-Koteksu.