DAWKINSOV LJETNI KAMP

Dajte nam dijete i za 5 dana bit će ateist

29.06.2009 u 15:21

Bionic
Reading

Želite li svoje dijete odgajati u ateističkom duhu, pošaljite ga u ljetni kamp kod Richarda Dawkinsa, navodi londonski Times, koji piše o najnovijoj aktivnosti najpoznatijeg svjetskog ateista i beskompromisnog branitelja Darwinove teorije evolucije

Naime, slavni evolucijski biolog Richard Dawkins, autor bestselera 'Sebični gen' i 'Iluzija o Bogu', organizirat će od 27. do 31. srpnja u Somersetu, na jugozapadu Velike Britanije, prvi ateistički kamp za djecu i tinejdžere u dobi do 17 godina, prenosi Jutarnji.hr.

'Želim djecu ohrabriti da misle svojom glavom, tako da budu racionalna i skeptična. Moja je namjera da ih opskrbim oruđem za razmišljanje, a ne gotovim mislima', izjavio je Dawkins (68), koji je već nekoliko mjeseci umirovljeni profesor na Oxfordu, gdje je godinama držao katedru za javno razumijevanje znanosti.

Umirovljenje za Dawkinsa ne znači i povlačenje iz javnosti, pa je početkom godine privukao pozornost kao jedan od organizatora atestičke kampanje u europskim gradovima. U sklopu te kampanje na javnim gradskim autobusima u nizu gradova, uključjujući London, Barcelonu i Genovu, pojavili su se natpisi s porukom 'Loša je vijest da nema Boga. Dobra je vijest da ti nije potreban'.

Prvi britanski ateistički kamp za djecu organizira se u suradnji s američkom inicijativom Cam Quest. Riječ je o inicijativi koju je 1996. godine utemeljio američki odvjetnik Edwin Kagin za djecu koja su 'ateisti, agnostici, slobodnoumni, baš kao i svi oni koji podržavaju racionalni, a ne iracionalni pogled na svijet'. Ti se ljetni kampovi održavaju u pet američkih država te u Ontariju u Kanadi.

U sklopu prvog ateističkog kampa u Velikoj Britaniji djeca će prijepodne steći uvid u evolucijsku biologiju i moralnu filozofiju te će raspravljati o fenomenima poput telepatije i krugova u žitu. Poslijepodneva su rezervirana za slobodne aktivnosti kakve su uobičajene u svim dječjim ljetnim kampovima, poput vožnje biciklom i plivanja.