OGLASIO SE HZZO

Daglas Koraca nije muljao s bolovanjem

26.09.2014 u 13:28

Bionic
Reading

HZZO je dovršio kontrolu bolovanja novoimenovanog zamjenika ministra turizma Daglasa Korace, kojeg je zbog 'manjka radnih sati' nedavno u Saboru prozvao bivši IDS-ovac Damir Kajin. Nakon optužbi iznesenih u javnosti, HZZO se odmah bacio u istragu, no ustanovio su jedino da Koraca nije muljao s bolovanjem

'Služba za kontrolu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) putem svojeg Regionalnog ureda u Rijeci obavila je kontrolu privremene nesposobnosti za rad (bolovanja) u 2014. godini za osiguranika Daglasa Koracu koji je 18. rujna imenovan zamjenikom ministra turizma. Utvrđeno je da u ovom slučaju nije bilo zlouporabe korištenja privremene nesposobnosti za rad koja je za gospodina Koracu bila medicinski opravdana. Napominjemo da HZZO redovito kontrolira privremenu nesposobnost za rad u ordinacijama liječnika obiteljske medicine, a uz to provodi i izvanredne kontrole, kao i kontrole na zahtjev poslodavaca', priopćili su iz HZZO-a.

Podsjetimo, Kajin je prije dva dana Koracu prozvao zbog bolovanja na kojem je bio gotovo svih prvih šest mjeseci ove godine. Iako, kazao je tada Kajin, Koraca, tada zaposlen u komunalnom poduzeću u Umagu, nije dolazio na posao, Istrijani su ga viđali na događanjima i feštama.

Međutim, svoje bolovanje za tportal opravdao je i sam Daglas Koraca, tvrdeći da je sve u skladu s zakonom.

'Doista se radi o dugotrajnom bolovanju nastalom uslijed teške ozljede ramena, koju je g. Koraca pretrpio na godišnjem odmoru u siječnju 2014. Gospodin Koraca rame je operirao 20. veljače 2014. godine, nakon čega je propisano jednomjesečno strogo mirovanje te nakon toga, u skladu s težinom ozljede, rehabilitacija u razdoblju od tri do tri i pol mjeseca. Sve navedeno može se potkrijepiti liječničkom dokumentacijom. U suprotnom, ozljeda ramena mogla je ostaviti cijeloživotne posljedice te trajnu skraćenu pokretnost, odnosno značajnu nepokretnost ruke. Tadašnji je poslodavac, naravno, bio upoznat s cjelokupnom situacijom. Napominjemo i da gospodin Koraca do navedene ozljede i operacije, u 10 godina radnog staža nije imao gotovo ni dana bolovanja. Napominjemo, gospodin Koraca imao je medicinske indikacije zbog kojih nije mogao obavljati svakodnevne zadatke koji se tiču rada uz računalo, što ne znači da nije mogao obavljati neke socijalne aktivnosti', odgovorili su za tportal iz Ministarstva turizma.