ŠOKANTNO

Dadilja tukla bebu da 'lakše' zaspi, druga djeci davala Apaurine

12.07.2013 u 17:57

Bionic
Reading

Sarajka Alma Husić ima vrlo loše iskustvo s dadiljom koja je čuvala njezinu jednogodišnju djevojčicu Irmu. Žena koja je dijete trebala čuvati tukla ju je da što prije zaspi. Druga Sarajka ulovila je dadilju kako djeci daje ubacuje Apaurin u hranu

'Nije lako dopustiti nekome da se brine o vašem djetetu. Posebno je teško ako se čuvanje djeteta organizira u vašem stanu. Međutim, bila sam primorana naći nekoga. Našla sam ženu bez preporuke. U početku se činilo da je sve uredu, bila je brižna, vesela, odgovorna. Na kraju se ispostavilo da žena baš i nije onakva kako sam mislila', počinje priču Husić za Dnevni avaz

Ona kaže da je prvo primijetila da Irma, kada je uspavljuje, plače i tiho jeca. 'Nasreću, na vrijeme smo uočili promjene u ponašanju djeteta i dali toj ženi otkaz. Kasnije sam saznala da je tukla Irmu samo da zaspi, a ona je sjedila i odmarala se. Iz mog iskustva, moja preporuka je da nikada ne zapošljavate tete bez dobre preporuke nekoga tko vam istinski želi dobro', kaže Husić.

Da ovo nije jedini slučaj, svjedoči i primjer sumnjičavih roditelja koji su prije nekoliko godina pomoću skrivene kamere, koju su postavili u kući na Bjelavama u Sarajevu, uhvatili dadilju kako djeci u hranu stavlja tablete kako bi ih uspavala.


Potresna snimka pokazala je da dadilja usitnjuje Apaurin i poslije ga ubacuje u hranu, a s cijelim slučajem upoznata je i policija. Iz Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH potvrdili su da obavljanje poslova čuvanja djece od fizičkih lica, dadilja i babysitterica u privatnim kućama i stanovima nije regulirano zakonom, zbog čega inspekcije nemaju nadležnosti niti mogućnosti za njihovu kontrolu.

Kao dobar primjer navode Hrvatsku. Nedavno smo dobili Zakon o dadiljama, na temelju kojeg će one morati imati otvoren obrt, a onima koje budu radile na crno prijeti kazna do 15.000 kuna. Prema novom Zakonu, sve dadilje moraju imati najmanje završenu srednju školu te tečaj za dadilje i liječničku potvrdu.