PANEL U BRUXELLESU

Dačić 'iz glave': Povijesni cilj Srbije je izlaz na more

19.11.2014 u 12:13

Bionic
Reading

Srpski šef diplomacije Ivica Dačić boravio je u utorak u Bruxellesu te je sudjelovao na panel diskusiji upriličenoj povodom pokretanja Strategije EU-a za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR). Tom prilikom izjavio je da je povijesni cilj Srbije izravan kontakt s morem, doznaje tportal od izvora koji je svjedočio govoru

Ivica Dačić bio je jedan od osam govornika koji su predstavljali svoje države u sklopu Strategije. Kao predstavnik Hrvatske, na panelu je sudjelovao Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić. EUSAIR, podsjetimo, obuhvaća četiri zemlje članice EU-a (Hrvatsku, Grčku, Italiju i Sloveniju) i četiri zemlje nečlanice (Albaniju, BiH, Crnu Goru i Srbiju).

Govornici su imali na raspolaganju nekoliko minuta za iznošenje nacionalnih stavova i prijedloga o Strategiji kroz koju će se u idućim godinama milijarde eura utrošiti na bolje prometno povezivanje regije, razvoj priobalnog i morskog područja, očuvanje okoliša, približavanje zemalja nečlanica Europskoj uniji i dr.

Dačić je bio među posljednjim govornicima te je na lošem engleskom jeziku uglavnom čitao s papira. Pred kraj svog govora, kad je shvatio da su mu dopuštene minute već iscurile, progovorio je 'iz glave' i pokušavao povezati misli sa zapisanim rečenicama. 'Rekao je da je povijesni cilj Srbije izravan kontakt s morem i nasmijao se. Bio je to pokušaj da nečime poentira na kraju', ispričao je sugovornik tportala.

Nakon panel diskusije predstavnici osam zemalja otišli su na zajednički ručak, a Dačića su sustigli novinari, u međuvremenu upoznati s onim što je rekao na panelu. Suočen s pitanjem novinara Večernjeg lista o tome nije li njegova izjava neprimjerena, Dačić je pokušao objasniti da pritom nije mislio na Hrvatsku.


Novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec snimku izjave objavio je na svom YouTube kanalu

'Nema to veze s Hrvatskom. Srbija je imala izlaz na more u svojoj povijesti. I uvijek se za to vodila bitka. Htio sam reći da je Srbija sada jedina zemlja u Jadransko-jonskoj makroregiji koja nema izlaz na more', rekao je Dačić, a na primjedbu novinara da su srpske snage 1991, pokušavajući izbiti na more kod Zadra, činile zločine poput masakra u Škabrnji, Dačić je odgovorio da 'to nisu bile borbe za izlaz na more'.

Hrvoje Marušić nije reagirao na Dačićevu izjavu tijekom panela. Rasprava nije bila predviđena, kao ni pitanja iz publike. U svom govoru Marušić je poručio da će Strategija biti iznimno korisna za Hrvatsku u pogledu energetike i prometne povezanosti te da je Hrvatska sprema pomoći zemljama nečlanicama u približavanju Europskoj uniji.


Prema Tanjugovom izvješću, Dačić je na panel diskusiji poručio da članstvo Srbije u EU nije samo po sebi cilj, već Srbija europsku integraciju prvenstveno vidi 'kao instrument poticaja provedbe reformi i modernizacije u svim područjima društva i države'.

Izvijestio je da je Srbija u završnoj fazi osnivanja posebnog radnog tijela - Radne grupe za suradnju s EU-om u Jadransko-jonskoj regiji.

Zadatak Radne grupe bit će koordinacija svih aktivnosti vezanih za Strategiju EU-a za Jadransko-jonsku regiju, a imajući u vidu da je Srbija jedina od osam država članica Strategije koja nema direktan izlaz na more, Dačić je istaknuo da je spremna na aktivan pristup i angažman institucija kako bi se adekvatno promoviralo značenje funkcionalne i sinergetske povezanosti morskog priobalja s kontinentalnim zaleđem regije, prije svega na planu umrežavanja transportnih i energetskih koridora, izvijestio je Tanjug.