OSVRT S DISTANCE

'Da smo čekali Pakistan bin Laden bi pobjegao'

23.10.2012 u 13:05

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da bi Osama bin Laden pobjegao da je SAD prije napada na njegovo skrovište tražio dopuštenje Pakistana.

Dužnosnici američke administracije ranije su opravdavali odluku da ne uključe Islamabad pozivajući se na rizik da bi čelnik al Kaide nekako mogao doznati za to i pobjeći iz Abotabada prije dolaska postrojbe mornaričkih specijalaca SEAL-sa. Leon Panetta, tadašnji direktor CIA-e i sadašnji ministar obrane, rekao je u intervjuu za magazin Time nedugo nakon napada u svibnju 2011. da je postojala zabrinutost da bi Pakistanci 'mogli uzbuniti mete'.

Međutim, u posljednjoj predsjedničkoj tv-debati s republikanskim protukandidatom Mittom Romneyom, Obama je predstavio takav rizik kao sigurnu činjenicu. 'Da smo zatražili dopuštenje Pakistanaca, ne bismo ga dobili (bin Ladena)', kazao je Obama.

Romney je također rekao u debati da bi naredio napad. 'Morali smo ići u Pakistan. Morali smo ići tamo kako bismo uhvatili Osamu bin Ladena. To je bila ispravna stvar', rekao je Romney.