INVESTICIJA, NE TROŠAK

Da se pita Mrak Taritaš ovako bi izgledala socijalna politika u Zagrebu

10.04.2017 u 14:30

Bionic
Reading

Kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak-Taritaš poručila je u ponedjeljak da u Zagrebu želi uspostaviti sustav u kojem će biti mjesta za sve - od najstarijih do najmlađih, predstavljajući svoj program socijalne politike 'Zagreb za zajednicu'

Puno zamjerki na račun socijalne politike u Zagrebu iznijela je na konferenciji za novinare Diana Topčić-Rosenberg iz tima Anke Mrak Taritaš.

'U području socijalne skrbi Zagreb troši oko 27 posto proračuna na različite oblike socijalnih pomoći te oko šest posto proračuna za naknade građanima i kućanstvima, čime slovi kao socijalno osjetljiv. No, u usporedbi s drugim gradovima, vidljivo je da postoje gradovi sa širim kriterijem naknada od Zagreba, kao što je primjerice Rijeka ili pak sustavno postavljenim programima  uključivanja i podrške građanima', rekla je Topčić-Rosenberg.

Upozorila je i na 17,3 posto građana starijih od 65 godina, 39,5 posto samačkih kućanstva osoba starijih od 65 godina te na neprilagođene domove za starije.

U timu Anke Mrak Taritaš socijalnu politiku vide kao onu koja će biti usmjerena na prava i usluge uz poruku 'Ne etiketiranju građana i socijalnom sramu'. 

'Socijalna politika treba biti kreirana kao investicija, a ne kao trošak', poručila je Topčić-Rosenberger obećavajući jednostavniji pristup uslugama i naknadama, socijalne inovacije, a sve to kroz brendiranje određenih usluga u okviru projekta 'Zagreb - One Stop'.

U sklopu projekta 'Zagreb za djecu' namjera je uvesti 'dječji monitor' za praćenje i podršku svakom djetetu u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti te besplatan prijevoz za osnovnoškolce.

Za osobe u riziku od socijalne isključenosti planiraju uvesti univerzalnu naknadu dostatnu za život u Zagrebu , a obećavaju i infrastrukturu za mobilnost.

Za starije sugrađane najavljuju investiranje u unaprjeđenje kapaciteta i kvalitetu domova za starije, a u okviru 'One Stop - stariji sugrađani' centar usluga za starije.

U okviru projekta 'One Stop udruge' planira se Fond za osiguravanje likvidnosti udruga koje provode EU financirane projekte od interesa za Zagreb.