BRANITELJI OGORČENI

'Da li patrijarh Irinej ne priznaje teritorijalnu cjelovitost Hrvatske?'

09.01.2014 u 20:59

Bionic
Reading

Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata očekuje od službene hrvatske politike da reagira na poslanicu patrijarha Srpske pravoslavne crkve koja, ocjenjuju udruge, sadržava neutemeljene objede uvredljive za hrvatski narod i sve građane Republike Hrvatske, uključujući Srbe i druge pripadnike nacionalnih manjina koji su sudjelovali u oslobađanju Hrvatske u Domovinskom ratu

U današnjem priopćenju Koordinacije kaže se kako se patrijarh Srpske pravoslavne crkve gospodin Irinej u svojoj božićnoj poslanici neutemeljno i krajnje neprimjereno obraća Srbima u Republici Hrvatskoj i svim građanima Republike Hrvatske kad kaže da Srbi ponovno doživljavaju progone zbog svojeg imena, pisma i jezika. S obzirom na teritorijalnu cjelovitost međunarodno priznate, suverene i europske Hrvatske, 'ne možemo se ne zapitati što znači izjava gospodina Irineja koji čestita Božić sunarodnjacima 'u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji', kaže se u priopćenju.

Koordinacija želi odgovor na pitanje je li to nepriznavanje teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske ili, što žele vjerovati, pogreška u komunikaciji, ili pak nešto treće.

Pritom ističu da 'žestoko osuđuju' skrnavljenje pravoslavnoga groblja u Čepinu i izražavaju nadu da će počinitelji biti najoštrije kažnjeni.

Branitelji nisu protiv prava manjina u Hrvatskoj jer su u borbi za mir, demokraciju i slobodu s njima sudjelovali i pripadnici svih nacionalnih manjina, o čemu je upravo ovih dana izdana knjiga 'Branili smo Domovinu' koja govori o ulozi pripadnika nacionalnih manjina u Domovinskom ratu, kaže se u priopćenju i napominje kako su predsjednik Republike i ministar branitelja s predstavljanja te knjige poručili da su u temelje hrvatske države utkane sve nacionalne manjine.

Onaj tko prođe rat, najviše može cijeniti mir ističu udruge te poručuju kako upravo stoga ne mogu ne reagirati na spomenute izjave partrijarha. One, ističu, ne pridonose suživotu, miru i toleranciji i nažalost podsjećaju na neka davna vremena.

Nažalost i danas sustavno se zanemaruje činjenica da je Hrvatska bila žrtva, ali i pobjednik u nametnutom agresorskom ratu i da smo upravo zajedništvom izvojevali svoju slobodu, poručuju Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata i braniteljske udruge.

Na Božić po julijanskom kalendaru nakon svečane arhijerijske liturgije u zagrebačkoj Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg, koju je vodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, pročitana je božićna poruka srpskog patrijarha Irineja iz koje su izostavljeni dijelovi koji se odnose na pravoslavne vjernike u Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori.