MEĐUNARODNE POSLJEDICE

Cvrtila: Teško je povjerovati da je netko namjerno srušio zrakoplov

18.07.2014 u 20:50

Bionic
Reading

Dok se pokušava oformiti neovisni istražiteljski tim koji bi trebao dokučiti kako je došlo do rušenja Boeinga Malaysia Airlinesa, analiziraju se i posljedice koje će taj suludi čin imati na stanje u regiji, ali i na geopolitičku situaciju u cijelom svijetu. O tome je za Dnevnik Nove TV progovorio i stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila

Rušenje malezijskog zrakoplova, uvjeren je Cvrtila, dovest će do dalekosežnih posljedica na međunarodnoj političkoj sceni.

Proruski separatisti i Ukrajina međusobno se optužuju za rušenje BoEinga, no još uvijek nije poznato koja je strana u pravu.

'Vrlo je teško reći, budući da naoružanje za koje se pretpostavlja da je korišteno imaju jedni i drugi. Kada se zaključuje tko bi to mogao napraviti, nagađa se tko bi više dobio ovim slučajem. Zapravo, ni jednoj ni drugoj strani u ovome trenutku to ne odgovara, a najmanje Rusiji za koju se smatra da podržava ruske separatiste', kazao je Cvrtila za Dnevnik Nove TV.

Za sada službeno nitko ne preuzima odgovornost, iako sve upućuje na to da su odgovorni proruski separatisti. Nije posve jasno ni je li zrakoplov oboren namjerno.

Vrlo je teško povjerovati da je netko namjerno srušio avion koji je bio na uobičajenoj ruti letenja i da bi kroz takvo rušenje postigao političke ili vojne ciljeve', poručuje Cvrtila, koji sumnja da će itko preuzeti odgovornost za taj suludi čin.

Rušenje zrakoplova, uvjeren je Cvrtila, zasigurno će utjecati i na već nategnute odnose SAD-a i Rusije.

'Oni su u ovih nekoliko posljednjih dana ušli u jednu puno ozbiljniju fazu jer se SAD usudio napraviti ono za što se pretpostavljalo da neće, a to je krenuti prema onim kompanijama koje su posebno važne za rusku privredu - energetskim kompanijama, prema kojima su predložene nove sankcije. Ovo bi mogao biti jedan događaj koji će promijeniti stav i država Europske unije u smislu pojačavanja sankcija Rusiji', kazao je Cvrtila.

Upitan tko će snositi najveće posljedice, Cvrtila je kazao: 'Ako bi se utvrdilo i ako bi se kreirao stav da su ti separatisti odgovorni za ovaj događaj, onda bi sigurno Rusija imala ozbiljne posljedice. Već vidimo da su neke države reagirale, čiji su građani poginuli u tom avionu, i da posredno upućuju optužbe na rusku stranu. Meni se čini da će ovaj događaj ipak utjecati i na budućnost ovoga sukoba, u smislu da će svjetska javnost puno više raditi pritisak prema svim stranama u sukobu, koje su uključene na različite načine, da se taj sukob privede kraju kroz traženje određenog mirovnog rješenja, odnosno rješenja koje bi dovelo do promjene sadašnjeg stanja, koje je ratno.'