ZBOG UKRAJINE

Cvrtila: Neće biti Trećeg svjetskog rata!

26.03.2014 u 13:47

Bionic
Reading

Dok neki svjetski stručnjaci već uspoređuju ukrajinsku krizu s Bosnom i Hercegovinom iz 1914. godine, kada je započet Prvi svjetski rat, a i prvi ukrajinski predsjednik Leonid Kravčuk zloguko najavljuje novi svjetski sukob, politički analitičar Vlatko Cvrtila smatra da velikog rata neće biti

Cvrtila kaže da već dugo nije bilo sile u takvom formatu u prostoru europske sigurnosti. 'Ako bi se sila nastavila koristiti, može se dogoditi određeni sukob, incident lokalnog karaktera, pa možda čak i rat između ukrajinske vojske i ruske vojske koja bi se previše približila granici ili čak prešla ukrajinsku granicu, međutim ne treba očekivati svjetski rat jer Zapad u ovom trenutku nije spreman na bilo kakvo ratovanje, odnosno nisu im tako jako izraženi interesi u Ukrajini da bi uzeli oružje i počeli ratovati. Naprosto u ovom trenutku to nije tema', objasnio je Cvrtila u emisiji 'U mreži prvoga' Hrvatskog radija.

On smatra i da Ukrajina ne bi trebala 'tražiti sreću' u NATO-u i EU. 'Njima EU ne bi donio ništa posebno, a oni trebaju razvijati politiku ravnoteže između Europe i Rusije', mišljenja je politički analitičar.