USUSRET SANADEROVOG POSJETA

Cvetković poziva Hrvatsku da odbaci tužbu za genocid

19.03.2009 u 10:42

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Mirko Cvetković izjavio je, uoči susreta s predsjednikom hrvatske vlade Ivom Sanaderom, da će Srbija pozvati Hrvatsku na povlačenje tužbe protiv nje za genocid te da će, ako to bude prihvaćeno, Srbija odmah potom povući svoju protutužbu

Cvetković kaže kako bi se tako normalizirao odnos dviju zemalja. Ocijenivši da od suradnje Srbije i Hrvatske u velikoj mjeri ovisi brzina ulaska cijele regije u EU, Cvetković je kazao da su bolje razumijevanje i suradnja Beograda i Zagreba uvjeti za razvoj ekonomskih i političkih veza među državama regije i jamstvo pobjede europske perspektive nad prošlošću.

Upitan o tome namjerava li u razgovoru s hrvatskim premijerom pokrenuti pitanje definiranja državne granice s Hrvatskom, Cvetković je rekao da je to pitanje od izuzetne važnosti i da će Srbija na konstruktivan način prići njegovu rješavanju te da će iskoristiti priliku da premijera Sanadera pozove na rješavanje tog problema kako bi se izbjegle tenzije i pokazala zajednička zrelost pred ulazak u EU.

'Očekujemo da ćemo naići na razumijevanje hrvatske strane za naše stajalište oko granice na Dunavu i da ćemo se najzad pomaknuti s mrtve tačke. Smatramo da pitanje granice s Hrvatskom mora biti što prije riješeno i naš prijedlog je da granica prolazi sredinom Dunava. Ako sada riješimo taj problem, izbjeglo bi se njegovo politiziranje i eventualne teškoće prilikom ulaska u EU', objasnio je srbijanski premijer.

Cvetković je, kao veoma važno, izdvojio i pitanje povratka i tretmana izbjeglih Srba iz Hrvatske, navevši da je Srbija veoma zainteresirana da se vrate svi izbjegli, da im se na pravedan način vrati ili kompenzira oduzeta imovina i da im se omogući pristojan život i uvjeti stanovanja i zaposlenja kakve imaju i drugi građani Hrvatske.

'Smatramo da je veoma važno da Hrvatska pokuša smanjiti izuzetno veliki broj 'crvenih potjernica' za ratne zločine, kojih, kako se tvrdi, ima više od 900. Smatram da bi ta brana povratku bila otklonjena ukoliko bi Hrvatska objavila tzv. tajne optužnice', istaknuo je srbijanski premijer, objasnivši da bi time veliki broj ljudi bio oslobođen pritiska i sumnje, što bi pokrenulo proces povratka i ubrzalo rješavanje tog problema na civiliziran način.

Govoreći o ekonomskim odnosima dviju zemalja, Cvetković je istaknuo da je Srbija zainteresirana za ukidanje umjetno stvorene neravnoteže u trgovinskoj razmjeni i deficitu koji sada postoji te da se zalaže za slobodan protok robe i kapitala. To je, kako je rekao, najsigurniji put za poboljšanje veza između dviju država i iznimno je važno da se srbijanskim tvrtkama omoguće isti uvjeti poslovanja i ulaska na tržište, kako je to omogućeno hrvatskim tvrtkama u Srbiji.

Beogradski mediji proteklih dana prenijeli su Sanaderovu ocjenu da će njegov posjet Beogradu 20. ožujka biti dobar temelj za uspostavu boljih gospodarskih i političkih odnosa dviju zemalja te da Hrvatska sa Srbijom želi graditi dobrosusjedske i prijateljske odnose jer su oni glavni čimbenik mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi.