USKOK PODIGAO OPTUŽNICU

Cure poruke iz prepiske bivšeg gradonačelnika Požege i suca: 'Snaha je rješiva'

19.12.2023 u 22:34

Bionic
Reading

USKOK je podigao optužnicu protiv bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Požege Darka Puljašića i umirovljenog suca Županijskog suda u Slavonskom Brodu Predraga Dragičevića.

Optuženi su za primanje i davanje mita i to zato što je Puljašić sredio zapošljavanje supruge sučevog sina, dok je ovaj njemu provjeravao stanje postupka u kojem se Puljašića teretilo za zlouporabe. Sučev sin koji je radio u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj dobio je, prema optužnici, i premještaj upravo zahvaljujući intervencijama ondašnjeg gradonačelnika.

Sumnje u korupciju suca i gradonačelnika pojavile su se još početkom 2020., no USKOK ih je obojicu uhitio tek ljetos. Sada Puljašić više nije gradonačelnik, a i sudac je u međuvremenu otišao u mirovinu, javlja N1.

Istražitelji su uspjeli rekonstruirati da su se Puljašić i Dragičević još u veljači 2018. dogovorili da će jedan drugome pogodovati.

U okviru tog dogovora sudac je kao protuuslugu Puljašiću za njegov angažman oko pronalaska boljeg radnog mjesta za suprugu njegovog sina te oko premještaja njegovog sina zaposlenog u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj na drugo radno mjesto, provjeravao podatke o stanju i kretanju spisa općinskog suda formiranog povodom optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu podignute protiv Puljašića zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

  • +5
Uskokovi osumnjičenici Puljašić i Dragičević privedeni na osječki Županijski sud Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Osim toga, sudac je, prema optužnici, osigurao i da vijeće Županijskog suda u Slavonskom Brodu odbije kao neosnovanu žalbu Općinskog državnog odvjetništva na odluku optužnog vijeća Općinskog suda u Slavonskom Brodu, zbog čega je kazneni postupak protiv Puljašića pravomoćno obustavljen. Radilo se o slučaju u kojem ga se teretilo za nezakonito zapošljavanje.

Međutim, nakon što je vijeće odbilo žalbu državnog odvjetništva, sudac evidencije odbio je provesti oslobađajuću presudu Puljašiću. Dragičević zato, navodi se u optužnici, uvjerava članove sudskog vijeća da je sudac evidencije suglasan s odlukom, ali da ju ne želi provesti iz osobnih razloga. Na taj način zapravo prevario svoje kolege i spriječio da se o Puljašićevom slučaju ponovno raspravlja, navedeno je u optužnici.

Nakon što mu je sredio oslobađajuću presudu, navodi se u optužnici, sudac Dragičević je do kraja 2020. u više navrata Puljašića tražio da mu riješi bolje radno mjesto za snahu. Ovaj mu je na te zahtjeve uzvraćao porukama da je ta osoba 'bez problema rješiva…'. Na to mu je pak, navodi se, Dragičević napisao da je 'bila rješiva i prije dvije godine samo da je bilo dobre volje bez kalkulacija i držanja na kratkoj uzici.