NEVRIJEME NA JUGU

Dalmacija pliva: Vjetar ruši stabla, nema struje, pomorski promet prekinut

21.10.2023 u 16:48

Bionic
Reading

Prognostičari DHMZ-a izdali su crveno upozorenje na grmljavinsko nevrijeme u regijama Split, Knin i Dubrovnik zbog obilnih pljuskova praćenih grmljavinom i velike vjerojatnosti za urbane i bujične poplave, lokalno moguće i tuču.

Narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme na snazi je u Lici, gdje se očekuju mjestimice izraženi pljuskovi i grmljavina, a duž Jadrana lokalno i tuča te na kišu u regijama Knin, Split, Dubrovnik, Gospić (Lika) i Osijek. Moguće su urbane i bujične poplave, navode iz Civilne zaštite.

Bol, Pučišća, Milna i Selca na otoku Braču tijekom subote zahvatilo je jako grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i vjetrom, a vjetar je iščupao i nekoliko stabala koji su pali na strujne vodove zbog čega je došlo do prekida isporuke električne energije, javlja Hina.

Uglavnom se radi o borovima koji su popadali uslijed jakog juga i kiše, posla je dosta, vatrogasci to redovno odrađuju, kazao je za Hinu zapovjednik Operativne zone Brač Nikola Martinić Dragan.

"Nikakva panika se ne događa na Braču, riječ je o uobičajenim vremenskim neprilikama za ovo doba godine. Vatrogasci iz Selaca i Pučišća su na terenu. Oni će to odraditi i ukloniti probleme. Nitko zbog toga nije bio ugrožen", dodao je Martinić Dragan.

Dodao je i da su na Braču tijekom dana imali više intervencija od požara u Supetru, a kojeg su izazvala iskrenja električnih vodova na nekoliko lokacija, do Bola gdje su na nekoliko mjesta ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata.

Uglavnom se radi o prostorima koji se nalaze uz more. Najveća akcija trenutno se vodi na istočnom dijelu otoka gdje vatrogasci uklanjaju stabla na ceste, kazao je.

  • +16
Veliki valovi ispod dubrovačkih zidina Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat

Olujno jugo pogodilo je i jug Hrvatske. Na Mljetu u Saplunari, u Stonu i Brocama srušena stabla su završila na cesti, javlja Dubrovački dnevnik.

"U popodnevnim satima jako olujno nevrijeme koje je zahvatilo istočni dio otoka Mljeta, u Saplunari je prouzročilo padanje stabala i blokiranje prometnica", javlja zapovjednik JVP Mljet Mario Dabelić i dodaje kako je ukupno palo sedam borovih stabla.

U nevremenu su oštećeni i krovovi, javljaju stanovnici.

Portal Metković.net snimio je kako je nevrijeme izgledalo u Metkoviću.

U prekidu su sljedeće linije pomorskog prijevoza:

  • trajektne linije: Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik, Prapratno-Sobra;
  • katamaranske linije: Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Bol-Jelsa. Split-Vis, Split-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Sobra-Šipanska luka-Dubrovnik;
  • brodske linije: Komiža-Biševo, Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik.