bura i snijeg

Crveni meteoalarm za dijelove Hrvatske upaljen i za subotu

19.01.2024 u 09:20

Bionic
Reading

Iako će u subotu doći do smirivanja vremena, za dijelove Hrvatske ipak će biti upaljen crveni meteoalarm zbog opasnog vremena

Zbog olujnih i orkanskih udara bure za subotu je oglašen crveni meteoalarm za Riječku regiju, gdje se očekuju najjači udari vjetra 90-180 km/h.

Zbog mjestimice olujne bure crveni meteoalarm oglašen je i za Kvarner te za Velebitski kanal. To znači, upozoravaju iz DHMZ-a, da je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

'Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu', poručuju iz DHMZ-a.

Zbog olujne bure pod narančastim meteoalarmom su i drugi dijelovi obale - zapadna obala Istre, Splitska regija te sjeverna, srednja i južna Dalmacija.

Kninska regija također je pod narančastim alarmom zbog bure, ali i pod žutim zbog snijega.

Zbog niskih temperatura u tijekom noći i u jutarnjim satima (minimalna temperatura -5 °C) žuti meteoalarm oglašen je za Zagrebačku i Karlovačku regiju.

  • +50
Snijeg u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev

Prema prognozi DHMZ-a, u subotu će u većini krajeva biti pretežno sunčano, ujutro ponegdje u unutrašnjosti moguća magla. Oblačnije će se zadržati na jugu zemlje gdje će još u prvom dijelu dana biti mjestimične kiše, ali ponegdje i susnježice i snijega.

Vjetar slab do umjeren, u gorju i jak sjeverni. Na Jadranu će puhati jaka i olujna bura, podno Velebita lokalno i s orkanskim udarima.

Jutarnja temperatura zraka od -9 do -4, duž obale i na otocima između -1 i 4, na jugu oko 7 °C. Najviša dnevna uglavnom od -1 do 4, na Jadranu između 5 i 10 °C.