NA JAVNOJ TELEVIZIJI

Crtić o aferi Patria zabezeknuo Slovence

12.09.2013 u 16:27

Bionic
Reading

Televizija Slovenija zbunila je gledatelje crtanim filmom o aferi Patria, koji na jednostavan način pokušava djeci objasniti jednu od najsloženijih afera u državi. U sklopu afere Patria, podsjetimo, osuđen je bivši slovenski premijer Janez Janša

U crtanom filmu navodi se da je 2006. vlada zaključila da slovenskoj vojsci treba 135 novih vojnih oklopnih vozila za prijevoz pješaštva te da su Finci navodno posao osigurali izdašnim svotama novca koje su plaćali posrednicima, piše Delo

'To je podmićivanje, odnosno korupcija. Ona je kažnjiva i zato su taj posao istraživali policajci. U Sloveniji su zbog primanja mita osudili bivšeg predsjednika vlade Janeza Janšu na dvije godine zatvora, poduzetnika Ivana Crnkoviča na 19 mjeseci i Antona Krkoviča na 22 mjeseca zatvora', objašnjeno je u crtanom filmu u trajanju od minute i 20 sekundi, objavljenom u emisiji Infodrom. Crtani film u međuvremenu je uklonjen s internetske stranice TV kuće.

Osuđeni bivši premijer Janša reagirao je putem Twittera.

'Indoktrinacija djece na javnoj televiziji? @ RTV_Slovenija koju svi plaćamo', tvitao je Janša, čija je stranka SDS zatražila hitnu sjednicu odbora za kulturu i odbora za obrazovanje.

Zastupnik gledatelja Lado Ambrožič kaže da je primio dvije pritužbe. Osobno, Ambrožič je protiv interpretacija presude koja još nije pravovaljana, a smatra da je i neprimjereno tako osjetljive teme uvrštavati u emisiju za djecu. Suprotno misli šefica katedre za novinarstvo pri Fakultetu društvenih znanosti Karmen Erjavec, koja napominje da je riječ o važnoj temi koju treba predstaviti i djeci i mladima.