PROTIV ODLASKA 70 POSTO

Crnogorski vojnici ne žele u Afganistan, država prijeti otkazima!

05.02.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Vojni angažman u borbenim operacijama NATO-a uskoro bi mogao postati obavezan za sve pripadnike oružanih snaga Crne Gore, prenose mediji dodajući kako crnogorska vlada priprema plan izmjena i dopuna zakona koji definira korištenje vojnih postrojbi Crne Gore u međunarodnim operacija, a koji bi trebao biti dovršen do kraja ožujka ove godine i potom poslan na izglasavanje u crnogorskoj skupštini

Kako piše Balkan Insight, ako se usvoji, novi zakon će ukinuti načelo volonterske službe u inozemstvu koji je na snazi u Crnoj Gori od 2010. kada se zemlja pridružila NATO-ovoj misiji ISAF u Afganistanu

Visokopozicionirani dužnosnik crnogorskog ministarstva obrane kazao je za Balkan Insight kako će pripadnici crnogorske vojske, u slučaju da zakon prođe u tamošnjoj skupštini, biti prisiljeni sudjelovati u misijama NATO-a, organizacije koja je krajem prošle godine poslala službenu pozivnicu našim susjedima za pridruživanjem što je izazvalo buru negodovanja javnosti.

'Implementacija bi u tom slučaju bila obavezna, što znači da će vojnici morati ići primjerice u Afganistan ili u neku drugu misiju u sklopu NATO-a ako to njihovi nadređeni odluče. U protivnom, mogli bi izgubiti svoja radna mjesta' izjavio je dužnosnik koji je inzistirao na anonimnosti.

Većina Crnogoraca, uključujući i vojnike, već je ljutito reagirala na planove vlade da uključe Crnu Goru u vojne angažmane Sjevernoatlantskog saveza u Afganistanu. Prema nedavno provedenim anketama ministarstva obrane, tek 30 posto vojnog osoblja spremno je razmotriti mogućnost sudjelovanja u vojnim operacijama NATO-a.

Kako bi se povećao broj onih koji su spremni sudjelovati u misijama NATO-a, vlasti su ponudili široku lepezu pogodnosti, uključujući i više plaće i rješavanje problema vezanih uz stanovanje.

Inače, prema glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, Crna Gora će započeti razgovore o ulasku u NATO sredinom veljače. Crna Gora je prihvatila prošlogodišnju pozivnicu za ulazak u savez, a odluka o pridruživanju izazvala je velike javne prosvjede budući je Crna Gora, zajedno sa susjednom Srbijom, bila metom NATO-ovog bombardiranja 1999. kao dio kratkotrajne Savezne Republike Jugoslavije koja je potrajala do 2006. godine.