USKOK ISTRAŽUJE ŽUPANA ŠIŠLJAGIĆA

Crni fond Glavaševa HDSSB-a

11.10.2013 u 09:04

Bionic
Reading

Osječki USKOK izuzeo je svu dokumentaciju o bespovratnim potporama isplaćenim iz županijskog proračuna 2010., 2011. i 2012. za unapređenje i razvoj pravnih i fizičkih osoba (obrtnika), tražeći dokaze o namještenim natječajima na kojima su – prema prijavi i informacijama dobivenim u obavijesnim razgovorima – sredstva dodjeljivana unaprijed određenim komitentima koji su potom županijskim čelnicima vraćali i do 80 posto dobivenog novca

I premda pojedine pravne osobe i obrtnici nikad nisu proveli razvojne programe za koje su temeljem rješenja župana Vladimira Šišljagića dobili bespovratna sredstva, Županija je prihvatila i odobrila sva izvješća o namjenskom korištenju isplaćenih im potpora.

Informacije koje je USKOK prikupio u dosadašnjoj istrazi ukazuju na zloporabu nepovratno dodijeljenih potpora manjim tvrtkama, OPG-ima ili obrtnicima za unaprjeđenje njihova poslovanja.

Proračunska sredstva namijenjena takvim potporama, prema tim su informacijama opljačkana tako da su povjerljivi poduzetnici u županijskom Upravnom odjelu za gospodarstvo i regionalni razvoj dobivali već pripremljen materijal za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava, a nakon prihvaćanja 'razvojnog programa' i isplate, veći dio novca vraćali bi županijskim čelnicima. Primjerice, od 100.000 kuna isplaćenih iz županijskog proračuna na račun njihove tvrtke, poduzetnici bi im vratili 80.000 kuna. Ponekad se radilo i o manjim iznosima, no omjer zadržanog i vraćenog novca bio je sličan.

USKOK je te informacije dobio od insajdera iz županijske vlasti, ali i od komitenata koji su morali vratiti veći dio dodijeljenih sredstava kako bi se, rečeno im je, financirao rad HDSSB-a. Novac je u gotovini predan osobi koja ga je putem posrednika proslijedila županu i predsjedniku HDSSB-a, dr. sc.Vladimiru Šišljagiću. Zasad se spominju četiri tvrtke koje su na taj način vratile dio dodijeljenih sredstava – dvije iz Đakova i dvije iz Osijeka. Njima su potom, u znak zahvalnosti, dodijeljeni unosni poslovi na području OBŽ-a, primjerice, izgradnja školske sportske dvorane, izrada horizontalne prometne signalizacije ili nabavka informatičke opreme, dijelova i uredskog materijala.

Županija je posljednjih godina za takve bespovratne potpore dodjeljivala po dva milijuna kuna godišnje, a istraga USKOK-a trebala bi utvrditi koliko je tog novca i kome točno vraćeno te koji su poslovi potom dodijeljeni kao nadoknada za tu vrstu usluge.

Na web portalu kojim se HDSSB inače služi za blaćenje političkih protivnika i obračun sa svojim kritičarima, župan Šišljagić potvrdio je da je USKOK u Županiju ušao 18. rujna tražeći točno određenu dokumentaciju od Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj te da mu detalji akcije nisu poznati jer djelatnici USKOK-a nisu s njim kontaktirali.

Nepotpisani autori teksta najnoviju su aferu čelnika HDSSB-a nastojali prikazati kao 'politički rat utaborenih političkih konkurenata u gradu na Dravi' razvodnjavajući cijelu priču navodima da 'političke pogovore i tračeve svakodnevno plasiraju svi mogući politički i stranački stožeri bez obzira na stranačke boje'.

Rezultati istrage USKOK-a pokazat će, međutim, je li sve to bila politička namještaljka ili je HDSSB dosad samo manje-više uspješno prikrivao da je, odvajajući se od HDZ-a, ponio ono najgore po čemu se u nedavnoj prošlosti 'proslavila' najveća hrvatska politička stranka.