RUŠENJE ZRAKOPLOVA MH17

Crne kutije stigle u Britaniju, tijela još u Ukrajini

23.07.2014 u 13:16

Bionic
Reading

Crne kutije iz malezijskog zrakoplova srušenog prošlog četvrtka na istoku Ukrajine u incidentu u kojem je poginulo svih 298 putnika i članova posade stigle su u srijedu u Veliku Britaniju, objavilo je posebno ukrajinsko istražno povjerenstvo

"Danas su crne kutije iz zrakoplova Boeing 777 stigle u Britaniju pod nadzorom Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO)", objavilo je povjerenstvo na svojoj Facebook stranici, a prenose agencije.

Malezijski dužnosnici, koji su u utorak rano ujutro od proruskih separatista preuzeli crne kutije srušenog zrakoplova, predali su ih tijekom dana nizozemskom povjerenstvu za sigurnost koje predvodi međunarodnu istragu, s obzirom da je među stradalim putnicima bilo više od dvije trećine Nizozemaca. Nizozemske vlasti zatražile su u međuvremenu od Velike Britanije da u njezinom uredu za zrakoplovne nesreće u Farnboroughu na jugu Engleske budu izvučeni podaci iz crnih kutija NH17 za potrebe međunarodne istrage, na što je Britanija pristala.

Očekuje se da bi podaci iz crnih kutija mogli rasvijetliti optužbe Zapada da je putnički zrakoplov srušen ruskom raketom zemlja-zrak ispaljenom s područja pod kontrolom proruskih separatista.

Australski premijer Tony Abbott, čiji se državljani također nalaze na listi poginulih, upozorio je u međuvremenu u srijedu da još uvijek nije jasno koliko je tijela iz srušenog malezijskog zrakoplova dopremljeno u Harkiv, otkuda bi trebali u srijedu biti transportirani u Nizozemsku, te koliko je još ostataka poginulih na mjestu nesreće.

"Vrlo je moguće da se mnoga tijela još uvijek nalaze tamo, na otvorenome, pod europskim ljetnim suncem, izloženi utjecaju vrućine i divljim životinjama", upozorio je australski premijer pozvavši da se ostaci poginulih čim prije prenesu s lica mjesta koje se nalazi u zoni pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Abbott je izrazio "veliku zabrinutost" i ustvrdio da do sada operacije prikupljanja posmrtnih ostataka "nisu bile vođene profesionalno".

U Nizozemskoj se pak očekuje prvi zrakoplov s posmrtnim ostacima žrtava, koji bi tijekom jutra iz Harkiva trebao poletjeti u pravcu Nizozemske, gdje se očekuje rano poslijepodne. Prema najavama, dva bi zrakoplova trebala prevesti tijela žrtava kako bi u Nizozemskoj bila provedena obdukcija koja bi mogla potrajati više mjeseci.