PEDOFILSKI SKANDALI U NJEMAČKOJ

Crkva sabotira istragu o pedofiliji koju je sama naručila

11.01.2013 u 09:48

Bionic
Reading

Katolička crkva u Njemačkoj se 2010. našla usred velikog pedofilskog skandala. Kako bi povratila vjerodostojnost, godinu dana kasnije je angažirala neovisne stručnjake da istraže cijelu povijest zlostavljanja djece unutar Crkve, kojima je u međuvremenu odbijen pristup dokumentima i arhivima koje – po nalogu Crkve!- trebaju istraživati

'Naš cilj je otkriti cijelu istinu, koja se možda krije i u starim dokumentima koji se moraju istražiti', govorio je novinarima u ljeto 2011. njemački biskup Stephan Ackermann u ime tamošnje Biskupske konferencije. Javno deklarirani cilj njemačkih katoličkih biskupa je tada bio 'uz pomoć neovisnih stručnjaka' razumjeti kako je došlo do seksualnog zlostavljanja djece od strane crkvenih zaposlenika te kako to ubuduće spriječiti. Katolička crkva u Njemačkoj je željela do kraja istražiti vlastite pedofilske skandale, kako bi vratila vjerodostojnost među svojim vjernicima i široj javnosti. Da ozbiljno misle, pokazivalo je i angažiranje Instituta za kriminalistiku Niedersachsen (KFN), koji je imao zadatak istražiti arhive svih 27 dijeceza u Njemačkoj.

Godinu i pol dana kasnije je cijeli projekt propao, a njemačke medije krase naslovi poput 'Strah od cijele istine' (Sueddeutsche Zeitung). Katolička crkva u Njemačkoj, prilično uzdrmana otkrićem pedofilskih skandala 2010, tako je sama sebi nanijela još jedan udarac, odbivši iskrenu i otvorenu suradnju sa stručnjacima KFN-a, kojima je obećan potpun pristup crkvenim arhivima i dokumentima u istraživanju zlostavljanja djece.

O tome je ovih dana njemačke medije izvijestio direktor Instituta za kriminalistiku Christian Pfeiffer, koji je naglasio i kako se u nekim biskupijama navodno uništavaju dokumenti, dok su druge odbile staviti svoje arhive na uvid, kako je bilo obećano. Kriminolozi s KFN-a su se i sastajali s predstavnicima Crkve te slali dopise, ali nisu ni nakon više mjeseci pregovora uspjeli isposlovati pristup podacima i papirima za koje ih je Katolička crkva u Njemačkoj angažirala da istraže! I to jer im ta ista Katolička crkva nije htjela omogućiti pristup.

'Biskupi se očito nisu u stanju držati dogovora, pa ni službenog ugovora koji su sklopili KFN i Biskupska konferencija', rekao je medijima kriminalist Pfeiffer, dok glasnogovornik Biskupske konferencije Matthias Kopp kaže da će se 'ovaj tjedan dogovoriti hoće li se nastaviti zajednički rad', jer su sada obje strane 'u procesu objašnjavanja'. No, ako suradnja s KFN-om bude prekinuta, njemački biskupi obećavaju nastavak istraživačkog projekta o pedofiliji u redovima Crkve s nekim drugim partnerom.

Njemački mediji ističu da je riječ o projektu koji je bio 'od ogromne važnosti za Katoličku crkvu u Njemačkoj', kojim je trebala biti vraćena vjera javnosti u ovu vjersku instituciju. U ljeto 2011. biskup Ackermann je rekao i da Crkva želi 'doći do istine koja je skrivena možda već desetljećima u nekim našim aktima i dokumentima'. U međuvremenu se ispostavilo da su to bile tek puste želje.