RASPRAVA U 'OTVORENOM'

Crkva poručila: Ili Europska ili balkanska unija

18.01.2012 u 23:31

Bionic
Reading

Od brdovitog Balkana, preko Jugoslavije, diktature, totalitarizama pa do pape Ivana Pavla II. i njegovog nasljednika, sve se to moglo čuti u raspravi o ulasku u Europsku uniju u kojoj su u emisiji HTV-a 'Otvoreno' sudjelovali intelektualci i osobe iz javnog života

Tema emisije bila je poruka hrvatskih biskupa uoči referenduma, no gosti emisije, glumci Anja Šovagović Despot i Vili Matula, povjesničar Tvrtko Jakovina, urednica i voditeljica Danijela Trbović te u ime Crkve Goran Črpić iz komisije HBK 'Iustitia et pax', zaključili su kako preporuka crkvenih otaca neće znatno utjecati na odluku hrvatskih građana u nedjelju.

Črpić, iako je izbjegavao direktno reći što će na referendumu zaokružiti, svoj je stav otkrio sljedećim: 'Ili EU ili BU (Balkanska unija). Alternative nema', čime je zapravo, vjerojatno nesvjesno, ponovio istu frazu koju je prije nekoliko dana rekla Vesna Pusić. Kaže kako Katolička crkva godinama govori o pozitivnim i negativnim aspektima ulaska u EU te kako je ulazak u Uniju povratak civilizacijskom krugu kojem Hrvatska pripada, a od kojeg nas je udaljila 'nesretna jugoslavenska epizoda'.

Anja Šovagović Despot rekla je kako se još nije odlučila, no kako je ogorčena činjenicom da je referendum raspisan prerano jer građani ne znaju dovoljno o EU. Složila se s Matulom da se informiranje svodi na demagogiju i pamflete te da su vladajući toliko loše napravili televizijske spotove da odbijaju glasače od afirmativnog odgovora na referendumu.

Jakovina je pak bio osupnut ranije navedenim euroskepticima iz glumačkog svijeta ustvrdivši kako mi u europskom krugu i sada jesmo s obzirom da su nam banke u rukama članica EU te je dodao kako ne treba spominjati samo loše primjere poput Grčke i Irske, već i jednu Slovačku koja je, kaže, silno profitirala otkada je u EU. 'Uvijek ćemo moći izvući više sredstava nego što ćemo ulagati u EU', smatra Jakovina.

Danijela Trbović ironično je istaknula kako smo u povijesti bili konjušari, a tek da ćemo sada biti ravnopravni u Europi. 'Hrvatska nije otok, što se događa, događat će se s nama ili bez nas, mi nemamo alternativu', rekla je Trbović.

Matula na valovima trenda direktne demokracije kaže kako parlamentarna demokracija prolazi kroz krizu, ali kako se ljudi koji nas predstavljaju pretvaraju u 'jezivu predstavu', dok je informiranje o EU nazvao 'najgorim agitpropom'.