KONAČNO ODGOVOR NA KRIZU

Crkva će dijeliti novac najsiromašnijim obiteljima

02.04.2009 u 07:55

Bionic
Reading

I Katolička crkva u Hrvatskoj objavljuje rat krizi! Na Kaptolu se u četvrtak održava drugi veliki sastanak svojevrsnog kriznog stožera koji bi trebao napraviti plan crkvenih antirecesijskih mjera i predati ih hrvatskim biskupima, a koji će se okupiti na proljetnom zasjedanju u Zagrebu od 21. do 23. travnja i pokrenuti crkvenu akciju pomoći u krizi

Crkva će, prema pisanju Večernjeg lista, osnovati fond solidarnosti iz kojega će dijeliti pomoć materijalno ugroženim obiteljima, a planira se i otvaranje lanca SOS prodavaonica. S druge strane, obustavlja se većina investicija, a sav će se novac usmjeravati prema Caritasu.

'U Splitu uređujemo Caritasov prostor za prvu SOS prodavaonicu dječjih potrepština u kojoj će hlače i majice stajati samo 10 kuna. Radit će na principu povoljnijeg otkupa od proizvođača. Smanjili smo investicije za 20 posto i taj novac ide najpotrebitijima', izjavio je Večernjaku don Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije koja stipendira stotinjak studenata i učenika lošijeg materijalnog statusa s po 500 kuna svakoga mjeseca.

Nositelj crkvenog antirecesijskog programa je Caritas, koji je prije dva tjedna organizirao dvodnevni skup za ravnatelje biskupijskih Caritasa, na kojem su sudjelovali i ekonomisti, financijaši i sindikati.

U Caritasu svakoga dana osjećaju povećanje kriznoga vala. 'Imamo 250 ljudi u pučkoj kuhinji, ali se taj broj povećao za 20 korisnika od početka godine. Među njima su i oni koji su ostali bez radnoga mjesta, što nam je znak da moramo povećavati kapacitete kuhinje', rekao je Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije.

Iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije su poručili da su posljednja tri mjeseca pod velikim pritiskom građana koji nemaju za režije, ostali su bez posla i ne mogu otplaćivati rate kredita. Uglavnom je riječ o financijskoj pomoći, premda se povećala i potreba za pomoći u hrani.

Iz Crkve su obznanili da su zbog teške financijske situacije zaustavili svu gradnju.