VANDAL IZ SPLITA

Čovjek koji je srušio bistu Rade Končara prije toga provalio u kafić i ukrao alkoholna pića

19.11.2018 u 22:06

Bionic
Reading

Netom prije nego što je prije skoro dva tjedna pijan srušio spomenik Radi Končaru na splitskim Bačvicama, pri čemu mu je spomenik pao na nogu i slomio je, 65-godišnji muškarac je provalio u kafić na Rivi i i ukrao nekoliko boca alkoholnog pića, doznaje se u ponedjeljak u splitskoj policiji

Policija je stoga protiv njega podnijela dvije kaznene prijave - zbog oštećenja tuđe stvari te zbog teške krađe. Osumnjičen je da je 7. studenoga oko 4,20 sati ujutro na Bačvicama ljuljanjem biste srušio spomenik heroju NOB-a Radi Končaru, a bista mu je pritom pala na nogu.

Zbog prijeloma noge prevezen je u splitsku bolnicu gdje mu je operirana potkoljenica, a čim je ovoga vikenda izišao iz KBC-a policija ga je ispitala u vezi s rušenjem spomenika.

Kako je u međuvremenu vlasnik kafića na Rivi na videozapisu zamijetio 65-godišnjaka koji mu je provalio u lokal, sve je prijavio policiji koja je potom muškarca ispitala o događaju te ga naposljetku prijavila za dva kaznena djela.

Rušenje spomenika Radi Končaru je kao vandalizam i divljaštvo najoštrije osudila gradska uprava, iz koje su poručili da je to čin neodgovornog pojedinca i ne izražava mišljenje građana slobodnog i tolerantnog Splita.

'Vjerujemo kako će nadležne institucije primjereno kazniti počinitelja. Grad Split je jutros, po saznanju o ovom činu, angažirao tvrtku koja će nakon policijskog očevida, sanirati štetu i spomenik vratiti u prvobitno stanje', stoji u priopćenju.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita Josip Milat je za rušenje spomenika Radi Končaru rekao kako to nije samo vandalski i necivilizacijski čin pojedinca. 'I malom djetetu je jasno da nekoliko tisuća srušenih, devastiranih i po nekoliko puta oskrnavljenih spomen obilježaja antifašizmu, ne samo u Splitu nego diljem Lijepe Naše, nije moguće svesti na djela neodgovornih pojedinaca', kazao je Milat.

Dva dana nakon rušenja spomenik je ponovno vraćen na svoje mjesto.