planirani tranfer

CNN otkrio koja je članica NATO-a pristala dati Ukrajini svoj obrambeni sustav

16.03.2022 u 22:20

Bionic
Reading

Slovačka je preliminarno pristala opskrbiti Ukrajinu s vlastitim raketnim sustavom iz sovjetskog doba, znamenitim S-300, kako bi se napadnuta zemlja uspješnije branila od ruskih zračnih napada, potvrdila su tri izvora CNN-u. SAD i NATO još nisu našli zamjenu za slovačku protuzračnu obranu, pa isplanirani transfer nije sasvim siguran

Dva izvora CNN-a, Slovačka, kao jedna od tri NATO članice s obrambenim sustavom S-300 želi osigurati njegovu trenutačnu odgovarajuću zamjenu. Bilo koja zemlja koja bi dala svoj sustav S-300 mogla bi primiti američki sustav Patriot. Njemačka i Nizozemska već su javno najavile da će poslati svoje Patriote Slovačkoj. Nevolja je u tome što integracija novog, složenog protuzračnog sustava u postojeću vojnu arhitekturu neke zemlje, kao i treniranje vojnog kadra, može potrajati.

Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden danas je obećao da će ukrajinskoj vojsci pomoći u nabavi kvalitetnije opreme, napose u obrani od opasnosti koje vrebaju s neba. SAD će tako pomoći Ukrajini da nabavi sustave protuzračne obrane 'većeg dometa', kao što je Kijev tražio.

Gregory Meeks, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Zastupničkog doma, rekao je za CNN da se ove izjave odnose na S-300, ruske raketne sustave zemlja-zrak koje Ukrajini mogu poslati druge zemlje članice NATO-a.

Protuzračni sustav Starstreak Izvor: Profimedia / Autor: Eddie Mulholland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tako će Ukrajina dobiti 800 sustava protuzračne obrane "Stinger", 9000 protutenkovskih sustava, oko 7000 komada lakog oružja (puške, automatsko oružje, pištolji) i 20 milijuna komada streljiva.

SAD će usto dati 100 bespilotnih letjelica, što, rekao je američki predsjednik, "potkrjepljuje naše obećanje da ćemo Ukrajini poslati naše najnaprednije sustave za njezinu obranu".