PROTIV VOJSKE NA GRANICI

CMS piše Vladi: Povucite iz procedure Zakon o obrani i nadzoru državne granice

04.03.2016 u 11:46

Bionic
Reading

Centar za mirovne studije (CMS) danas je još jednom pozvao Vladu RH da odmah povuče iz procedure izmjene Zakona o obrani i izmjene Zakona o nadzoru državne granice

Kako smatra Centar, ne samo da su navedeni zakonski prijedlozi protivni Ustavu RH, već ih je Vlada nezakonito uvrstila u hitnu proceduru, očito želeći izbjeći kvalitetnu saborsku raspravu o ovim važnim izmjenama zakona pod izlikom humanitarne izbjegličke krize.

Izmjene navedenih zakona ciljaju isključivo na militarizaciju aktualne humanitarne krize i guranje Hrvatske u svojevrsnu euro-balkansku vojnu krajinu, smatraju u Centru za mirovne studije, dodajući kako se tim potezom ne doprinosi okončanju humanitarne krize, već upravo suprotno, dodatnom rasplamsavanju sukoba i radikalizaciji.

Ako ne dođe do povlačenja ovih prijedloga izmjena zakona, Centar za mirovne studije zatražit će ocjenu ustavnosti navedenih zakona, upozoravaju.

CMS upozorava da je Vlada također prekršila Zakon o pravu na pristup informacijama, članak 11. koji obavezuje Vladu da provede savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o izmjenama zakona. Bez obzira na hitnost procedure, Vlada je bila obavezna provesti barem minimalno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću pa u CMS-u zaključuju kako je očito da Vlada zazire od javne rasprave kako bi što lakše progurala protuustavno zakonodavstvo u zakonodavni poredak Hrvatske.

Izbjeglice nisu ratna prijetnja i Hrvatska nije u ratnom stanju, nego je zemlja koja svojim, ne samo vojnim kapacitetima, već i pristupom razvojne suradnje može i mora raditi na integraciji, humanitarnom zbrinjavanju i tranzitu izbjeglica, stoji na kraju priopćenja CMS-a.