PORUKA S HAVAJA

Clinton: SAD želi prijateljske odnose s Kinom

28.10.2010 u 22:59

Bionic
Reading

Sjedinjene Države žele 'dobre' odnose s Kinom, rekla je u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton prije susreta američkog i kineskog predsjednika planiranog za idući mjesec

Bijela kuća je u četvrtak objavila da će se Barack Obama sastati s kineskim kolegom Hu Jintaom u Južoj Koreji, na bilateralnom susretu uoči summita G20 u Seulu u studenome. 'Veze Kine i SAD-a su složene i imaju goleme posljedice, ali mi smo odlučni u nakani da budu dobre', rekla je Clinton.

Državna tajnica je dala izjavu na Havajima, prvoj postaji u dvotjednom obilasku Azijom i Oceanijom tijekom kojega treba umiriti kineske susjede zabrinute zbog ekspanzionističkih ambicija Pekinga.

'Neki (u Kini i SAD-u) misle da su naši i kineski interesi potpuno oprečni. Kao da je naša veza kratkoročna računica koja bi se temeljila na načelu da kada jedan uspijeva, drugi mora trpjeti neuspjehe', rekla je državna tajnica.

'No to nije naša predodžba, istaknula je. U 21. stoljeću nije ni u čijem interesu da se Kina i SAD gledaju kao protivnici'.

Susret kineskog i američkog predsjednika u Seulu 11. studenoga bit će sedmi susret dvojice čelnika otkako je Obama stupio na dužnost u siječnju 2009., rekao je Ben Rhodes, pomoćnik savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

SAD pritišće Kinu kako bi uvela tržišni tečaj juana, i više otvorila svoje tržište za američke proizvode kako bi se uravnotežila trgovinska bilanca između dviju zemalja.

Pitanja suvereniteta u Kineskome moru, gdje se Peking prepire sa saveznicima Washingtona, također su bacila sjenu na veze dviju velesila.