Grlić Radman:

'Članstvom u OECD-u Hrvatska će dokazati da je prošla kroz duboku transformaciju'

18.12.2023 u 11:25

Bionic
Reading

Hrvatska će članstvom u OECD-u dovršiti međunarodno pozicioniranje i dokazati da je prošla kroz duboku društveno-političku transformaciju, rekao je u ponedjeljak šef diplomacije Gordan Grlić Radman na panelu Europskog parlamenta o desetljeću hrvatskog članstva u Europskoj uniji

Grlić Radman je na skupu „Desetljeće zasluženih prilika i izazovi koji dolaze” govorio kako je Hrvatska „itekako zaslužila i ispunila” niz prilika koje nudi Europska unija te da se može pohvaliti rezultatima. Hrvatski BDP je zahvaljujući europskim fondovima danas veći za pet posto te je dosegao 73 posto prosjeka EU-a, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Sada joj preostaje samo članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja okuplja 38 „najrazvijenijih država svijeta”. Time će Hrvatska „dovršiti pozicioniranje na međunarodnoj sceni” i „dokazati kako je prošla kroz duboku društveno-političku i gospodarsku transformaciju”. Pregovori o hrvatskom članstvu su u tijeku, Grlić Radman je ranije rekao da ona u njima stoji „jako dobro”, a u ponedjeljak ponovio prognozu da će članica postati 2026.

Gordan Grlić Radman Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

Ministar je rekao kako je Hrvatska u EU unijela svoja „znanja, ljudske potencijale i svoj specifičan srednjoeuropski i mediteranski identitet, kao i snažne veze s jugoistočnom Europom”. Hrvatska je prepoznata kao najveći zagovornik europskog puta te regije, a zbog LNG terminala prepoznata i kao regionalno energetsko čvorište, nastavio je ministar, pa naglasio kako hrvatsko gospodarstvo raste 11 kvartala zaredom i da je u trećem ove godine imala najveći rast među državama članicama. 

„Ključno je iznova podsjećati na važnost i vrijednost članstva u Europskoj uniji”, koja je „zajednica i projekt mira, vladavine prava i demokratskih vrijednosti”, rekao je šef diplomacije. 

„Prednosti članstva treba još češće i kvalitetnije komunicirati, a o zajedničkim izazovima iskreno razgovarati te tražiti rješenja”, zaključio je Grlić Radman u uvodu konferenciji na kojoj će se održati dva panela, o članstvu u šengenskom prostoru i eurozoni.