POTKOPAVANJE KRHKOG OPORAVKA

Članice MMF-a traže od Europe odlučnije rješavanje krize

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 22.04.2012 10:52
  • Objavljeno 22.04.2012 u 08:38
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Europa se u subotu našla pod pritiskom drugih svjetskih sila kako bi učinila više na rješavanju dužničke krize, koja još uvijek prijeti potkopavanjem krhkog globalnog oporavka

Dan nakon što su vodeća svjetska gospodarstava dogovorila više novca za Međunarodni monetarni fond (MMF), kako bi on djelotvornije pomogao u obuzdavanju europske dužničke krize, upravno tijelo Fonda - Međunarodni monetarni i financijski odbor (IMFC) - zaključio je da eurozona sada treba staviti svoje 'dugove pod kontrolu, osigurati stabilnost svog bankovnog sustava i provesti 'odlučne strukturne reforme'.

Odbor je u svojoj izjavi nakon sastanka rekao da razvijena gospodarstva općenito trebaju stegnuti svoje proračune, iako ne pretjerano.

Predsjedavajući vijeća, singapurski ministar financija Tharman Shanmugaratnam, rekao je kako je ključno vratiti se 'normalnom' gospodarskom rastu u dvije do tri godine u razvijenom svijetu, inače fiskalna održivost ne bi bila moguća.

Na konferenciji za novinare rekao je da se vodila rasprava 'o stvarnom terenu političkog djelovanja, o fiskalnim i strukturnim reformama, ne samo u Europi iako je ona očito važno žarište naše pažnje, već i u Sjedinjenim Državama kao i općenito među svim igračima u međunarodnoj ekonomiji'.


Tijekom trodnevnog sastanka MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, vodeći svjetski financijski dužnosnici pokušali su zadržati pritisak na Europu kako bi ona krenula putem teških gospodarskih reformi koje se smatraju ključnima za korjenito rješavanje dužničkih problema regije.

Američki ministar financija Timothy Geithner pozvao je Europsku središnju banku da u tim naporima igra središnju ulogu.

'Uspjeh u sljedećoj fazi odgovora na krizu ovisit će o spremnosti i sposobnosti Europe, zajedno s Europskom središnjom bankom, da primjeni svoje alate ... fleksibilno i agresivno kako bi podržala zemlje dok provode reforme', rekao je Geithner na sastanku IMFC-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi