RATNI ZLOČINAC BEZ KAJANJA

Civilne udruge DORH-u: Osporite Norčevo pomilovanje!

29.09.2011 u 10:47

Bionic
Reading

Pravnici nevladinih organizacija Documente, Centra za ljudska prava i Centra za mir i nenasilje iz Osijeka analiziraju mogućnosti pobijanja odluke o puštanju Mirka Norca na uvjetni otpust četiri godine prije isteka kazne

Da udruge razmatraju kako na najbolji način osporiti tu odluku pred Upravnim sudom, potvrdila je Jutarnjem listu voditeljica Documente Vesna Teršelič

Podsjetimo, Povjerenstvo za pomilovanja u slučaju Norca odlučilo je da taj pravomoćno osuđeni ratni zločinac izađe na slobodu 25. studenoga. Na tu su odluku, budući da je smatraju nedopustivom, odmah reagirale i nevladine organizacije Documenta, Centar za ljudska prava i Centar za mir i nenasilje iz Osijeka. Stoga razmatraju pravne mogućnosti da pred Upravnim sudom kao drugostupanjskim tijelom u upravnim postupcima zatraže preispitivanje te odluke.

'Ključni preduvjet za prijevremeni izlazak iz zatvora je izražavanje jasnog pijeteta prema žrtvi zločina i iskrenog kajanja zbog učinjenog, a taj uvjet Mirko Norac nije ispunio', podsjetila je Teršelič.

Također, neovisno o pravnim koracima koje same namjeravaju poduzeti, udruge od DORH-a, čiji je predstavnik jedini među pet članova Povjerenstva za uvjetni otpust glasao protiv Norčevog prijevremenog puštanja, očekuju da poduzme korake za osporavanje te odluke.